UMCG gaat dotteren met een robotarm

nieuws
Foto: Joris van Tweel

In het UMCG kan voortaan gedotterd worden met een robotarm. Volgens het ziekenhuis kan een vernauwing van een bloedvat zo nog veiliger en nauwkeuriger behandeld worden.

Het is ook beter voor de cardioloog, want die krijgt veel minder te maken met röntgenstraling. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat een robotarm inzet bij dotterbehandelingen.

Om een bloedvat te openen of te verwijden brengt de cardioloog een stent in. Dat is een kort hol buisje van een paar millimeter. Dat gebeurt op de plek van de vernauwing zodat het bloedvat weer open is en het bloed ongehinderd kan stromen. De robotarm wordt bediend met een joystick.

De cardiologen verwachten komend voorjaar 100 patiënten met deze nieuwe techniek behandeld te hebben. Spoedbehandelingen komen nog niet in aanmerking voor de nieuwe methode, omdat het tien minuten duurt voordat het apparaat gebruiksklaar is.

Deel dit artikel: