Ook verkeersleiders Arriva gaan vanaf woensdag drie dagen staken

nieuws
Foto: Andor Heij

Niet alleen de buschauffeurs in het streekvervoer gaan komende woensdag, donderdag en vrijdag staken. Volgens vakbond FNV leggen ook de verkeersleiders van Arriva, die lid zijn van de bond, de komende drie dagen het werk neer. Volgens FNV heeft dat grote gevolgen voor de dienstregeling.

Omdat de bussen van de vervoerder niet mogen uitrijden zonder verkeersleiders, betekent de deelname van deze Arriva-medewerkers hoogstwaarschijnlijk dat niet één bus van de vervoerder de komende drie dagen de remise verlaat. Een unicum, aldus FNV-bestuurder Edwin Kuiper: “Het is voor het eerst dat de verkeersleiders staken. Dat zegt heel veel over de problemen en de werkdruk. Die is, net als bij de buschauffeurs, torenhoog.”

Arriva exploiteert slechts drie buslijnen in Groningen: twee naar Emmeloord en één naar Bolsward. In Groningen worden de meeste busritten uitgevoerd door Qbuzz. Ook bij deze vervoerder staakt een deel van de chauffeurs de komende drie dagen. Qbuzz-chauffeurs die niet bij FNV zijn aangesloten, gaan wel aan het werk. Tijdens vorige stakingen van FNV-chauffeurs zorgde dat ervoor dat ongeveer zeventig procent van alle bussen in Groningen volgens de dienstregeling reed.