Natuurkundige en installatiekunstenaar Felix Hess (81) overleden

nieuws
Foto: Alexandra Wieringa

Afgelopen maandag is de Groningse natuurkundige en kunstenaar Felix Hess op 81-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Haren.

De internationaal gerenommeerde en gelauwerde kunstenaar en natuurkundige werd geboren in Den Haag, maar ging natuurkunde studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daar promoveerde hij met een proefschrift over de fysica van de boemerang.

Daarna vertrok Hess naar Australië en raakte hij geïnteresseerd in de patronen in het gekwaak van groepen kikkers. Terug in Nederland ‘vertaalde’ hij zijn bevindingen in bewegende, op elkaar reagerende geluidsapparaatjes en maakte daarmee presentaties in galeries en later ook musea. Daarmee legde hij de basis voor zijn artistieke ontwikkelingen met allerlei elektronische installaties.

In Groningen werd Hess bekend vanwege zijn tentoonstelling in het Tschumipaviljoen, dat hij in 1999 omtoverde tot een grote interactieve lampion, die reageerde op lucht fluctuaties. In 2018 deed Hess dit nog een keer, toen hij het paviljoen vol zette met 4.000 teddyberen.

In maart van dit jaar ontving Hess nog een oorkonde en een medaille van de Tsjechische minister van cultuur vanwege de schenking aan de National Gallery in Praag van zijn collectie Japanse Zen-schilderingen.