Maartenscollege viert 75-jarig bestaan met reünie: “Fijn om die gezichten van toen weer te zien”

nieuws
Tijdens het avondprogramma waren er optredens in De Oosterpoort. Foto: Heleanne Prins

Het Maartenscollege bestond vorig jaar 75 jaar. Vanwege de coronacrisis konden festiviteiten toen niet doorgaan, maar wordt er dit weekend groots uitgepakt.

“Het verloopt boven verwachting”, vertelt rector Roel Scheepens van de school. Het is op dat moment zaterdag in het begin van de avond. “We bevinden ons nu een beetje op de grens van het middag- en avondprogramma. Het middagprogramma vond op twee locaties plaats. Het hoofdprogramma was hier in muziekcentrum De Oosterpoort waar we workshops, muziek en acties hadden. Maar oud-leerlingen konden ook met een bus naar ons schoolgebouw in Haren waar ze lessen konden volgen. Om daarmee weer even dat gevoel van vroeger te kunnen ervaren.”

Roel Scheepens (rector): “Het organiseren van een reünie is belangrijk”
Het Sint Maartenscollege werd in 1947 opgericht in de villa Esserberg, als katholieke jezuïtenschool voor jongens. In 1957 werden de eerste meisjes toegelaten. In 1992 verdween ‘Sint’ uit de naam van de school. Vanaf het schooljaar 2020-2021 is de school vanaf de brugklassen een volledige tweetalige IB World School met tweetalig mavo, havo en vwo-onderwijs. Scheepens: “Het organiseren van een reünie is belangrijk. De wereld hangt van verhalen aan elkaar vast. Het vertellen van verhalen smeedt een band, en ik denk dat het belangrijk is om de verhalen te blijven vertellen. Daarnaast is de viering een mooi excuus om een leuk feest te organiseren. Om de energie die in de school zit, om die te bundelen.”

“Fijn om te zien hoe het met iedereen gaat”
Eén van de oud-leerlingen die op de reünie aanwezig was, is Benni Leemhuis. “Het is 31 jaar geleden dat ik als tiener rondliep op de school. Ik heb er een hele fijne tijd gehad. Het was een leuke school en ik heb er vrienden voor het leven gemaakt. Zo’n reünie is leuk omdat je mensen tegenkomt die je al jaren niet meer hebt gesproken. Er worden verhalen verteld, er worden herinneringen opgehaald. En het is fijn om te zien hoe het met iedereen gaat.”

“Ik heb er goede vrienden leren kennen”
Het programma dat aangeboden wordt kan Leemhuis bekoren: “Ik ben zojuist in een bus naar het schoolgebouw geweest om daar een lesje geschiedenis te volgen van een oud-leraar. Dat was heel erg leuk. Ook om het gevoel weer even te ervaren wat je als tiener ook ervoer. Straks vindt er hier in De Oosterpoort een avondprogramma plaats. Wat de kracht van de school was? Dat de school heel goed wist hoe een goede schooltijd ingericht moest worden, en dat ik er goede vrienden heb leren kennen.”

“Uitdragen dat we er voor iedereen zijn”
Scheepens: “De grote kracht van de school kan ik het beste uitleggen met een voorbeeld. Lang geleden kregen we op school te maken met een meisje in vwo 5 dat zwanger bleek te zijn. In de meeste gevallen verdween je dan, omdat het als een schande in het katholieke werd gezien. In overleg met de pater is toen besloten dat dit meisje de school toch kon afmaken, om toch die kans te geven. Later is dit meisje conrector geworden. Op het Maartens vinden we het belangrijk dat we uitdragen dat we er voor iedereen moeten zijn. Ook voor mensen die een tikkie anders in elkaar zitten. Het is voor ons ook een grote wens, om begrip te tonen voor alle mensen die rondlopen op deze wereld. Tolerantie en diversiteit. Dat was, en dat is, onze grote kracht.”

“Deze school houdt niet vast aan het verleden”
Scheepens is sinds 2019 rector van de school in Haren. Daarvoor was hij onder andere werkzaam op scholen in Nijmegen, ’s Hertogenbosch en in het buitenland. “Het Maartenscollege is een leuke school, die zich ook heel duidelijk blijft ontwikkelen. De school houdt niet vast aan het verleden. Het tweetalige is een mooie ontwikkeling, en het katholieke is bijvoorbeeld lang geleden al los gelaten. Het tempo zit er goed in, het is een boeiende en bloeiende school, waarbij ondanks de vernieuwingen het authentieke wel herkenbaar blijft.”

Orange Skyline
De reünie werd zaterdagavond afgesloten met muziek. “We hebben verschillende bands die optreden. Onder andere de band Orange Skyline. Een deel van de band heeft op het Maartens les gehad. Zojuist zat ik samen te eten met de zanger van de band. Hij vertelde dat hij vroeger, in de brugklas, dat hij heel nerveus was als er dan op school een optreden gegeven moest worden. Dat is toch mooi hè?”