“Je schrikt van het nieuws, maar ik verwacht niet dat het gevolgen heeft voor onze Stedenband”

nieuws
In 2017 werd er in San Carlos een 4 Mijl georganiseerd. Foto: Muriël Duindam

De regering van Nicaragua heeft zaterdag alle diplomatieke betrekkingen met Nederland verbroken. Bij de Stedenband Groningen – San Carlos is men geschrokken.

“Het nieuws kwam vanochtend binnen, en de eerste reactie is dat je schrikt”, reageert Muriël Duindam van de Stedenband. “De vraag is echter wat dit voor ons gaat betekenen. Ik denk dat het niet direct allerlei gevolgen heeft omdat we geen diplomatieke betrekkingen hebben, maar we hebben enkel contacten met het maatschappelijk middenveld. In 2018 hebben we namelijk de contacten met de overheid al verbroken, toen we zagen dat het mis ging. Ook daarvoor waren de contacten met de regering al zeer minimaal.”

Meerdere incidenten
Reden om de diplomatieke betrekkingen met Nederland te verbreken is volgens de regering in de hoofdstad Managua een toespraak van de Nederlandse ambassadeur voor Midden-Amerika die de bevolking zou hebben toegesproken alsof Nicaragua een kolonie is van Nederland. Het is één van meerdere incidenten in de afgelopen periode. Eerder deze week werd de EU-ambassadeur naar huis gestuurd en tot persona non grata verklaard, na een oproep om de democratie te herstellen. En ook de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten is niet welkom.

Nicaragua
Nicaragua ligt in Midden-Amerika. Sinds 2007 is Daniel Ortega president van het land, nadat hij dit eerder tussen 1985 en 1990 ook al was. In april 2018 waren er grote antiregeringsprotesten nadat Ortega, onverwacht, een pakket maatregelen had aangekondigd. Zo werden de sociale premies verhoogd en werden de uitkeringen verlaagd om het noodlijdende socialezekerheidsstelsel betaalbaar te houden. In het land braken protesten uit die hard werden neergeslagen. Zeker 27 personen kwamen om het leven. Na het intrekken van de plannen bleef het onrustig, waarbij steeds meer mensen zich gingen verzetten tegen de autoritaire regeerstijl van Ortega.

“Samenwerking met maatschappelijk middenveld is erg goed”
“Wat er de komende tijd gaat gebeuren, dat weten we niet. We leven van dag tot dag. De overheid kan besluiten om de maatschappelijke banden die er zijn, te verbreken. Maar onze intentie is om de taken voort te zetten. De samenwerking met het maatschappelijk middenveld is ook heel goed. De mensen daar weten ook dat wij helemaal niet met neokolonialisme bezig zijn. Wij proberen een brug te slaan tussen ontwikkelingssamenwerking en het delen van kennis. Dat doen we zonder enige politieke achtergrond. En ik verwacht niet dat onze partners daar ineens anders gaan denken over de samenwerking die we hebben opgebouwd.”

“Ik ben wel geschrokken”
Wel betreurt Duindam het nieuws. “Dit is balen. Ik schrok vanochtend ook van het nieuws. Wat ik al zei, het is een problematische situatie, maar ik hoop dat, vanwege onze samenwerking met het maatschappelijk middenveld, dat het ons niet direct zal raken.” De Stedenband Groningen – San Carlos bestaat sinds 1986. De Stedenband wil de omstandigheden waarin de bevolking van San Carlos leeft verbeteren. De organisatie slaat hierbij een brug tussen ontwikkelingssamenwerking en het delen van kennis. Er zijn regelmatig uitwisselingen tussen de twee steden.