Groningse scholen krijgen volgend schooljaar lespakket over Groningse geschiedenis

nieuws
De Paardenkeuring op de Grote Markt op de 28ste augustus door Otto Eerelman (1920)

Als alles volgens plan verloopt, krijgen Groningse scholen in het  basis- en voortgezet onderwijs volgend jaar een lespakket over het Groningse geschiedkundige basiscanon. Dat meldt wethouder Carine Bloemhoff donderdagmiddag aan de gemeenteraad.

Eind vorig jaar vroegen vijf raadsfracties om te onderzoeken of er behoefte is aan een regionale canon, met aandacht voor de geschiedenis van de provincie en de gemeente Groningen, gekoppeld aan landelijke onderwerpen. Naast onderwerpen als Willem van Oranje, Anne Frank en de Watersnoodramp, wilden de raadsleden ook onderwerpen als het Gronings Ontzet, de Ploeg en het ontstaan van de Rijksuniversiteit Groningen op het lesrooster voor Groningse scholen. De lessen over de canon van de Groninger geschiedenis moeten deze historie dichter bij brengen en trots op Groningen aanwakkeren.

Ook scholen in de gemeente zien dat wel zitten, zo blijkt volgens Bloemhoff uit het onderzoek. Het Museum aan de A, de Stichting Kunst en Cultuur Groningen en Erfgoedpartners gaan daarom, samen met de gemeente, het onderwijs en culturele instellingen, aan de slag met een lespakket. Dit lespakket moet aan het begin van volgende schooljaar beschikbaar zijn voor scholen in de gemeente.