Groninger Scheurkalender: “Je kunt rustig zeggen dat het een goed fotojaar is”

nieuws
Foto: Christiaan Gevers

Op het Stadhuis wordt komende donderdag de Groninger Scheurkalender 2023 gepresenteerd. Initiatiefnemer Hent Hamming is trots.

Hoi Hent! Komende donderdag is het zover. Jullie zijn ook heel blij dat het in Stad wordt gepresenteerd hè?
“Klopt. We presenteren donderdag de achtste editie van de kalender. Iedere keer proberen we de presentatie plaats te laten vinden op een mooie plek waar mensen niet zo snel komen, of niet zo snel naar binnen zouden stappen. Vorig jaar december kregen we van de gemeente de vraag of het ook in het Stadhuis gehouden kon worden. Daarvan hebben wij gezegd, zo zien we het graag. De Groninger Scheurkalender heeft door de jaren heen een naam opgebouwd, maar in plaats van alles zelf te organiseren, zien we graag dat het gedragen wordt vanuit de samenleving. We begrepen ook dat de burgemeester groot fan is. Hij heeft een exemplaar van de kalender op zijn bureau liggen.”

Hoe de kalender er uit komt te zien is nog een groot geheim hè?
“Ja. Niemand weet dat, met uitzondering van de jury. De afgelopen maanden hebben mensen foto’s in kunnen sturen, waarop ze laten zien wat volgens hen Groningen beweegt. We hebben drieduizend foto’s ontvangen die ingezonden zijn. Uit dat aantal heeft een jury er 320 geselecteerd die een plekje krijgen in de kalender. In de kalender hebben we de weekenden uit praktisch oogpunt samengevoegd. Het past op deze manier door de brievenbus en het scheelt portokosten. Noorderlicht heeft daarnaast twaalf foto’s geselecteerd die net iets meer verteltrant hebben.”

Drieduizend foto’s die ingezonden zijn …
“Klopt. Nu is het Stadhuis de afgelopen jaren verbouwd, maar het lukt niet om tegelijkertijd alle mensen te ontvangen. Dus we hebben het verdeeld in drie verschillende groepen. Uiteindelijk krijgt de burgemeester het eerste exemplaar uitgereikt, die de kalender op zijn beurt weer weg gaat geven aan iemand die volgens hem de kalender heeft verdiend.”

Nu zijn we heel nieuwsgierig welke foto’s de kalender gehaald hebben …
“Ik kan daar niks over zeggen. Dat blijft tot komende donderdag geheim. Maar ik kan je wel vertellen dat het een goed fotojaar is geweest. Sowieso in de aantallen foto’s die ingezonden zijn. Maar ook wat er in beeld is gebracht. De geploegde akkers komen iedere editie voorbij, en blijven iedere keer fantastisch om te zien, maar het is verschillende mensen ook heel goed gelukt om mooi in beeld te brengen in wat volgens hen Groningen nu beweegt. Wij zijn niet bezig om Groningen zo mooi mogelijk in beeld te brengen, maar we willen laten zien wat mensen beweegt. De bijvangst is dat op die manier Groningen op een unieke manier in beeld gebracht wordt.”

Voor het achtste jaar op rij. Ik denk ook dat zo’n kalender voor de geschiedschrijving heel interessant is …
“Dat is interessant dat je dat zegt. Want het is waar. Kijk maar naar de kalender van dit jaar. Dan zie je foto’s van uitgestorven straten. Foto’s die horen bij de coronaperiode. Een situatie die we hopelijk nooit weer gaan zien, maar voor de toekomst, voor de geschiedenis, van grote waarde zijn. Daarom reiken we ook altijd een editie uit aan de Groninger Archieven, zodat zij het in hun collectie op kunnen nemen.”

De kalender is uitgegroeid tot een instituut. Hoe kijk je naar de toekomst?
“Ik zou het heel mooi vinden dat dit project door de samenleving gedragen gaat worden. Voor je beeldvorming, we hebben nog nooit subsidies ontvangen. En zo’n initiatief van de gemeente Groningen die zelf voorstelt om de presentatie in hun gebouw te organiseren, dat zou eigenlijk navolging moeten krijgen. Dat een Rijksuniversiteit of Hanzehogeschool de handschoen oppakt om naar aanleiding van deze kalender een expositie in te richten waarmee we door de provincie kunnen trekken. Want ja, we presenteren donderdag dan de kalender met 320 foto’s. Maar er zijn drieduizend foto’s ingezonden. Daar zijn hele mooie dingen mee te doen die de provincie op een hele interessante manier laat zien.”