Groningen organiseert in 2024 Roze Zaterdag: “Heel erg blij, en heel erg belangrijk”

Groningen gaat op 22 juni 2024 de Roze Zaterdag organiseren. Dat is dinsdagochtend bekendgemaakt, na het hijsen van de regenboogvlag op de Martinitoren voor Coming Out Day. Mark Gils van COC Groningen-Drenthe is blij.

Hoi Mark! Hoe belangrijk is het dat de Roze Zaterdag naar Groningen komt?

“Ik denk dat het heel belangrijk is. De Roze Zaterdag wordt sinds 1977 jaarlijks gehouden. Het is het oudste pride evenement dat we kennen in Nederland. Op de Roze Zaterdag staat ontmoeting, feestelijkheid en zichtbaarheid centraal, maar het heeft ook een demonstratief en politiek karakter. En het verwijst naar heel veel geschiedenis. Roze Zaterdag wordt altijd op de laatste zaterdag van juni gehouden. Op die dag braken in 1969 in New York rellen uit nadat politieagenten de gaybar Stonewall Inn in Christopher Street waren binnengevallen. Die rellen waren de aanleiding voor de georganiseerde strijd voor de rechten voor homo’s en lesbiennes.”

In 2011 werd het ook in Groningen gehouden. Hoe komt het dat het dertien jaar geduurd heeft dat het hier niet plaatsvond?

“Eigenlijk is het antwoord wel een beetje logisch. De Roze Zaterdag wordt iedere keer in een andere provincie gehouden. Dus zo ongeveer eens in de twaalf jaar ben je de klok rond. Om het naar Groningen te krijgen hebben we intensief samengewerkt met stichting Pride Groningen. Ook de gemeente Groningen heeft vierkant achter ons gestaan en ons heel erg geholpen.”

Als we dan een beetje vooruitblikken. Wat kunnen we op 22 juni 2024 verwachten?

“Er zullen meerdere activiteiten gehouden gaan worden. Enerzijds zullen die een demonstratief karakter hebben, maar er zal ook heel duidelijk een verbindend karakter aanwezig zijn. Een verbindend karakter richting de LHBTIQ+ gemeenschap, maar ook richting Stad. We nodigen iedereen uit om dit samen te komen vieren. Om te kijken wat de gemeenschap te bieden heeft en om vooroordelen weg te nemen. Op de dag zal er bijvoorbeeld een mars georganiseerd worden, er zal een kerkdienst zijn, een informatiemarkt maar er zal ook een podium opgebouwd worden waar optredens gegeven gaan worden. En ook willen we de ruimte gaan bieden aan inhoud.”

We richten ons in dit gesprek nu vooral op 22 juni 2024. Maar er gaat meer gebeuren hè?

“Klopt. Het jaar voorafgaand aan de Roze Zaterdag hebben we omgedoopt in Regenboogjaar. Het is de bedoeling om in Stad en provincie de verbinding te leggen. Om naar locaties te gaan om daar LHBTIQ+-thema’s aan de kaak te stellen. Hoe we dat precies gaan doen, daar willen we de komende tijd over na gaan denken. Maar je kunt bijvoorbeeld denken aan culturele uitingen, een symposium of sport. Alle evenementen zullen gericht zijn om die verbinding te zoeken.”

Dat de strijd voor emancipatie belangrijk is blijkt nog regelmatig. Word je er nooit moedeloos van?

“Ik zou het liever op een andere manier aanvliegen. In de 75 jaar dat we als COC bestaan hebben we onwijs veel bereikt op het gebied van acceptatie en emancipatie. Maar duidelijk is ook dat acceptatie onderhoud nodig heeft, dat nieuwe terreinen verkend moeten worden, en daar moet aandacht voor gevraagd worden. Dat proces, die opdracht, dat gaat altijd door. En natuurlijk hoop ik dat er op een gegeven moment een wereld ontstaat waarin dat allemaal niet meer nodig is. Dat er geen discriminatie en geweld meer is en dat LHBTIQ+ vanzelfsprekend is, dat het normaal is. En ja, het gaat steeds beter. Maar we zijn er nog niet. En voor de duidelijkheid. Er zijn veel lichtpuntjes. Jongere generaties laten al veel meer tolerantie zien. Dat stemt mij heel hoopvol.”

Dat het zojuist bekend is gemaakt dat de Roze Zaterdag naar Groningen komt is niet vreemd want het is vandaag Coming Out Day …

“We hebben zojuist de Regenboogvlag gehesen op de Martinitoren en op het dak van Forum Groningen hebben we het nieuws bekend gemaakt. Het ideale plaatje. En ja, er breekt een hele spannende tijd aan, maar het is ook heel eervol. Tegelijkertijd realiseer ik mij dat er de komende tijd een bak werk verzet moet gaan worden. Er moet een bestuur worden samengesteld, we moeten op zoek naar vrijwilligers, de activiteiten moeten georganiseerd worden. Er is veel te doen.”

Kunnen vrijwilligers zich al aanmelden?

“De website en alle uitingen moeten nog vorm gaan krijgen. Dit gaan we de komende tijd ontwikkelen opzetten. Maar mensen die nu al weten dat ze heel graag willen helpen, die kunnen zich aanmelden bij het COC. Dat kan via deze website.”