Gemeente gunt Oekraïense vluchtelingen dagje Slagharen: “Zoveel blije gezichten, prachtig”

nieuws
Foto: Willemijn Kemp

Zo’n 130 Oekraïense vluchtelingen hebben zaterdag een bezoek gebracht aan attractiepark Slagharen. Het uitje was mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen. Volgens Willemijn Kemp was het een geslaagde dag.

Hoi Willemijn! Hoe is deze dag tot stand gekomen?
“Ik denk dat het belangrijk is om allereerst te vertellen dat het niet om een exclusief uitje ging. In de gemeente Groningen bestaat de Stadjerspas. Een pas die beschikbaar is voor minimagezinnen. Zo nu en dan wordt er voor deze gezinnen een leuk dagje georganiseerd, waarbij men bijvoorbeeld naar Slagharen gaat. Onlangs is het idee ontstaan om voor de Oekraïners een dag te organiseren.”

Het lijkt me dat er dan flink wat georganiseerd moet worden …
“Absoluut. Er moest veel geregeld worden. De gemeente heeft daarin haar steentje bijgedragen, vervoersbedrijf Arriva stelde een touringcar beschikbaar en zelf hebben we ook een duit in het zakje gedaan, bijvoorbeeld door het maken van posters. Sandra Kailola, die net als ik vrijwilligster is, was contactpersoon voor de gemeente. Ook is er een donatie gedaan. Dit geld is afkomstig uit de middelen van een winkel uit Haren waarvan de eigenaren vlak voor de zomervakantie met pensioen zijn gegaan. Dit geld hebben we gebruikt om een lunch aan te bieden voor iedereen.”

Hoe is de dag verlopen?
“Iedereen verzamelde zich in de ochtend op Kardinge. Daar stonden de bus. In de gemeente verblijven op verschillende locaties Oekraïners. Vanuit het Nescio in Haren zijn we in een aantal auto’s naar Kardinge gereden. Daar stapte het merendeel over in de bussen, een aantal gezinnen koos er voor om in de auto naar Slagharen te rijden. Wij zijn als vrijwilligers meegegaan, en ook was er iemand van het WIJ-team van de gemeente mee. Eenmaal in Slagharen aangekomen ging iedereen zijn eigen weg. Er is genoeg te beleven, en te zien. Halverwege de dag hadden we een locatie afgesproken waar we de lunch hadden.”

Hoe belangrijk is het dat zoiets wordt aangeboden …
“Ik denk dat de uitdrukkingen op de gezichten alles vertelden. We zagen grote glimlachen. We hebben mooie woorden gehoord. Dit was een voorbeeld van een dagje uit waarbij er even niet aan de realiteit gedacht hoefde te worden. Want de spanning bij de gezinnen is groot. Iedereen kent wel iemand die aan het front aan het strijden is tegen de Russische agressor. De zorgen zijn groot, ook over hoe het nu verder moet.”

Hoe heb je de dag zelf beleefd?
“Het was heel erg leuk. Lang geleden heb ik Slagharen ook eens bezocht. Ik was toen 7 of 8 jaar oud. De paarden zijn er niet meer, maar bepaalde attracties kwamen mij erg bekend voor. Bijvoorbeeld de zweefmolen. Ik zei tegen de Oekraïners, als het hekje open gaat, dan gaan we rennen, want zo doen we dat nu eenmaal in Nederland, haha. En de achtbaan was erg in trek. Eerst was het flink gillen, maar tijdens het tweede en derde ritje zag je ze stoïcijns genieten.”

De dag vloog voorbij?
“Ja, absoluut. Voor we het wisten was het 17.30 uur. Het was een hele mooie dag. Door de sfeer, maar ook door de omstandigheden. Het is voor het midden en zuiden van het land nog herfstvakantie, waardoor er ook veel dagjesmensen waren. Het was lekker druk in het park, en dat is toch ook wel heel prettig.”

Meer informatie over de Stadjerspas vind je op deze website./

Foto: Willemijn Kemp