Gat in Grote Markt zodat boom kan drinken op warme dagen

Wie dinsdagochtend over de Grote Markt liep, zag dat er ineens een groot gat in de grond zat aan de zuidzijde van het Stadhuis. Een aannemer legde er een ondergronds wateropvangsysteem aan. Dit systeem moet vanaf volgend jaar voor drinkwater gaan zorgen voor een grote plataanboom op het plein.

In het gat (tien vierkante meter groot en anderhalve meter diep) werden twee lagen kratjes gelegd. Bij regen stroomt het water van het omliggende plaveisel (en vanaf het dak van het Stadhuis) via een nieuw regenwaterriool naar de kratjes onder de bomen. De onderste laag kratjes is bedoeld om de bomen voeding te geven. Daar bovenop ligt een ander type kratjes, die pas vollopen als het echt hard regent. Dit water wordt tijdelijk opgeslagen en langzaam afgevoerd.

De nieuwe waterberging moet ervoor gaan zorgen dat de nieuwe bomen op de Grote Markt genoeg water hebben tijdens droge periodes. Door de klimaatverandering neemt in steden als Groningen het risico op droogte, hittestress en wateroverlast toe. Tijdens de ontwerpfase van de ‘nieuwe’ Grote Markt is hier al rekening mee gehouden.

Als alles goed verloopt, is het ‘gat in de markt’ woensdag weer dicht. Dan gaan aannemers verder met de aanleg van de nieuwe, rode steentjes. Hetzelfde systeem wordt later ook toegepast bij de bomen voor het Market Hotel en Vindicat. De bomen worden waarschijnlijk eind volgend jaar geplant.