CO2-meter in klaslokalen wordt verplicht: “Ventilatie snel in orde maken”

nieuws
Foto: Alexandra_Koch via Pixabay

Vanaf volgend jaar september moet in elk klaslokaal een CO2-meter hangen. Maar het liefst ziet minister Dennis Wiersma (VVD) van Onderwijs dat de CO2-meters nog komende week worden opgehangen.

Het plaatsen van een CO2-meter is één van de middelen in de strijd om de ventilatie op scholen snel in orde te maken, nu de coronabesmettingen weer oplopen. Uit landelijke cijfers blijkt dat ongeveer veertig procent van de scholen nog geen CO2-meters heeft geïnstalleerd. Een speciaal hulpteam is de afgelopen maanden door het land getrokken om scholen te helpen bij het verbeteren van de ventilatie en luchtkwaliteit. Daarbij zijn er al duizenden CO2-meters geplaatst die waarschuwen als de luchtkwaliteit in een klas niet goed is.

Wiersma vindt het belangrijk om op alle plekken voorbereid te zijn op de oplopende besmettingscijfers. Bij eerdere coronagolven bleken scholen vaak haarden van uitbraken te zijn. Om die reden werd er een aantal keren besloten om scholen te sluiten. Het uitgangspunt voor de komende periode is om dit niet te doen. De minister stimuleert scholen daarnaast om luchtreinigers in te zetten die het binnenklimaat kunnen verbeteren. Het subsidiebudget voor scholen die kampen met acute ventilatieproblemen is fors verhoogd. Scholen kunnen via die regeling maximaal zestig procent van de kosten terugkrijgen van het Rijk.