‘Beurspromovendi RUG zijn razend over lage stijging beurzen’

nieuws
Foto: Wutsje / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17987351

Studenten-promovendi worden systematisch achtergesteld door de Rijksuniversiteit Groningen. Dat stelt de Groninger Studentenbond (GSb), nadat de universiteit eerder dit jaar besloot om de beurzen voor deze groep postdocs dit jaar minder te verhogen.

De beurzen voor de student-promovendi zijn dit jaar niet zoals gewoonlijk met de inflatie mee gestegen (9,6 procent), maar gelijkgetrokken met de stijging van de werknemerslonen (4 procent). De lonen van de werknemers waren echter al een stuk hoger dan die van de werknemers, dus gaan de beurspromovendi er relatief weinig op vooruit.

Dat duidt er volgens de studentenbond op dat de RUG deze specifieke groep postdocs nog steeds achter stelt. De beurspromovendi voelen zich al sinds het begin van het experiment achtergesteld op andere PhD-studenten, die de status van werknemer hebben binnen de onderwijsinstelling. De beurspromovendi krijgen alleen een beurs, maar vakantiegeld krijgen ze niet en ze bouwen ook geen pensioen op. Dat betekent volgens de GSb dat er soms honderden euro’s minder worden betaald aan beurspromovendi, terwijl ze hetzelfde werk doen als collega’s met een status als werknemer.

‘Beurspromovendi zijn razend’

Volgens de GSb zijn de beurspromovendi ‘razend’. “Het is absurd dat de RUG hun beurspromovendi alleen maar gelijk
wil trekken met werknemers-promovendi wanneer dit kosten bespaart”, aldus GSb-voorzitter Annemarie Herbschleb. “Dit is een laatste klap in het gezicht van een groep die hun collega’s met een werknemersstatus, die trouwens hetzelfde werk uitvoeren, meer zien verdienen en meer voordelen zien hebben, alleen omdat ze die specifieke status hebben. Beurspromovendi worden gewoon systematisch achtergesteld!”

RUG gaat beslissing tegen het licht houden

De RUG gaat haar beslissing om de beurzen dit jaar minder te laten stijgen eind deze maand nogmaals tegen het licht houden.
De Groninger Studentenbond roept de RUG in ieder geval op om de ‘juiste’ beslissing te nemen. Herbschleb: “We drukken ze op het hart om beurspromovendi beter te behandelen zolang dit experiment nog duurt, vooral met het harde werk dat zij voor de wetenschap op de RUG verzetten.”