Zorgen bij bakkers: “Je kunt de prijs niet altijd maar blijven verhogen, dan knapt de bel”

nieuws
Foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Hogere energieprijzen. We merken het allemaal, en bakkers misschien wel in het bijzonder. In de gemeente Groningen zijn de zorgen groot.

“Ik heb vlak voor de zomervakantie een nieuw contract af kunnen sluiten”, vertelt Henk Post van de gelijknamige bakkerij in Ten Boer. “Het klinkt gek, maar ik ben wel blij dat ik dat heb gedaan, want als ik nu een contract had moeten aangaan dan was het einde helemaal zoek geweest. Toch is de prijs in mijn nieuwe contract vier keer over de kop gegaan. Tegenwoordig hoor je verhalen dat het wel acht tot tien keer over de kop gaat. Het is heel zorgelijk.”

“Ook grondstoffen zijn duurder geworden”
Over welke bedragen we het hebben wil Post niet zeggen. “Maar neem van mij aan dat het om heel veel geld gaat. En ondertussen zijn ook de grondstoffen die ik gebruik duurder geworden. Dus je ontkomt er niet aan dat de producten in je winkel ook duurder worden. Ik kan niet verlies gaan draaien op mijn productie, want dan is het binnenkort gebeurd met bakkerij Henk Post.” Post heeft het ook over een gevaarlijke cirkel. “Het kabinet wil nu in 2023 koopkrachtreperatie toe gaan passen. Dat klinkt sympathiek. Maar afhankelijk van de situatie in de wereld zullen de energieprijzen verder stijgen. Als je constant blijft repareren dan wordt het de hele tijd bij elkaar op gaan plussen, en uiteindelijk knapt dan die bel.”

Bakkerij Haafs: “Prijs is drie keer duurder geworden”
Ook zorgen in Haren. Daar runt Wilfred Haafs een gelijknamige bakkerij. “Wij hebben enigszins een overeenkomst met de leverancier waarbij de gasprijzen per kwartaal bepaald worden. Het derde kwartaal viel mij mee, hoewel je het wel hebt over een verdrievoudiging. Maar er zijn heel veel onzekerheden. Wat gaat de komende winter doen? Wordt een tamme winter of gaat het heel streng vriezen? Wat gaat er in Oekraïne gebeuren? Gaat Rusland via de Nordstream 1 weer gas leveren aan Europa? En wat gaat de economie doen? Komen we in een recessie? Zo ja, dan zal de vraag naar gas en elktriciteit afnemen waardoor de prijzen zullen dalen. Blijft het transport van graan uit Oekraïne mogelijk? De situatie is erg onzeker.”

“Je moet niet kopje ten onder gaan”
Haafs wil niet voor verrassingen komen te staan. “Ik houd niet van slapeloze nachten. Ik heb een eigen rekenmodel gemaakt waarbij ik uit kan rekenen wat mij qua gas- en elektriciteitsprijs te wachten staat. Daarmee kan ik mij voorbereiden op wat komen gaat. Maar je ontkomt er niet aan om een prijsverhoging in de producten die je verkoopt door te voeren. Dat hebben we ook gedaan, waarbij we ook een deel van onze marge hebben ingeleverd. Je kunt niet alles blijven door berekenen. Wij willen graag lekker brood verkopen. Je moet voorzichtig zijn met welke kosten je door gaat berekenen. Maar je moet ook niet kopje ten onder gaan.”

“Een recessie gaat er komen”
Afgelopen week lekten vanuit Den Haag maatregelen uit waarmee het kabinet een poging gaat ondernemen om de koopkracht op peil te houden. Haafs daarover: “Je zegt het al: de koopkracht op peil houden. Het gaat niet over ons. Wij als retail en middenstanders worden niet genoemd. Dus ik hoop op een tweede ronde, waarbij er echt gewerkt gaat worden aan onze bescherming. Ik ben bang dat er de komende tijd veel gaat gebeuren. Ik denk ook dat een recessie er komt. Maar hoe zwaar wordt het?”

“Eerste tekenen recessie al zichtbaar”
Volgens Haafs zijn de eerste tekenen van een recessie al zichtbaar. “In de bouw drogen de opdrachten al op. Witgoedbedrijven zijn al aan het inleveren. En kijk wat er de afgelopen maanden is gebeurd. Na twee coronajaren moest en zou iedereen op vakantie. Men heeft er maximaal van genoten, waarbij vakanties niet goedkoop waren. Er is veel geld uitgegeven. En nu wordt ondertussen alles duurder. Waarbij mensen steil achterover vallen van hun energierekening. Er is minder te besteden, en dat merken wij als ondernemers ook. Mensen zijn echt veel voorzichtiger met uitgaven. De knip wordt op de beurs gehouden. En dat werkt uiteindelijk een recessie in de hand.”

“Ik heb ’s nachts wakker gelegen”
Ook Post in Ten Boer hoopt dat het kabinet in actie komt. “Als er niets gebeurd dan loopt het uit de hand. Als je naar de supermarkt gaat merk je heel duidelijk dat alles duurder wordt. Dat kan niet onbeperkt doorgaan. We moeten terug naar de prijzensituatie van voor de oorlog in Oekraïne. Maar hoe we dat moeten doen? Het zijn hele zorgelijke tijden, waarbij ik nu op dit moment ’s nachts niet wakker ligt, maar ik heb de afgelopen periode zulke nachten al wel gehad.”