VVD maakt zich zorgen over gevolgen hoge energieprijzen voor monumenten

nieuws
Foto: S. Hermann & F. Richter via Pixabay

De fractie van de VVD in de Provinciale Staten maakt zich zorgen over de gevolgen van de hoge energieprijzen voor monumentale gebouwen in de provincie. De partij heeft het provinciebestuur om opheldering gevraagd.

De partij vreest dat de hoge energierekening gevolgen heeft voor de kwaliteit van onderheid en de instandhouding van de kenmerkende panden in het straatbeeld. “Ons Groninger erfgoed is van grote waarde voor ons landschap en vertegenwoordigt een belangrijk deel van onze geschiedenis en de Groninger identiteit”, vertelt Statenlid Jelmer Hiemstra. “Het is daarom van belang dat deze monumenten goed behouden blijven en waar mogelijk toegankelijk zijn voor publiek. Daar is goed onderhoud voor nodig en dat kost geld. Maar dat geld is ook nodig voor de energierekening, die in oude panden vaak erg hoog is.”

Gebouwen eenvoudiger verduurzamen
De VVD wil daarom dat de gebouwen eenvoudiger kunnen worden verduurzaamd, zolang het geen afbreuk doet aan de monumentale waarde van het gebouw. “Het is logisch dat je geen zonnepanelen op karakteristieke daken legt, of glas-in-lood vervangt door kunststofkozijnen. Maar er zijn wel veel maatregelen denkbaar die het verbruik van het erfgoed enorm omlaag helpen, zonder dat het afbreuk doet aan het uiterlijk van het pand. We moeten er dus voor zorgen dat eigenaren en beheerders van historisch vastgoed goed geïnformeerd worden over de mogelijkheden en er geen onnodige regeltjes aan verduurzaming in de weg staan.”

Goed begeleiden
Hiemstra benadrukt dat er ondertussen ook veel goed gaat op het gebied van monumentenzorg. “Er zijn veel goede subsidieregelingen voor deze panden, binnen de provincie Groningen wordt er ruim zestig miljoen euro geïnvesteerd. Het zou daarom nog mooier zijn als we beheerders en eigenaren goed kunnen begeleiden door het oerwoud van regels.”