Voormalige bieb aan Oude Boteringestraat gaat Rölinggebouw heten

nieuws
Impressie via gemeente Groningen

Een nieuwe naam voor een ‘nieuw’ gebouw: de voormalige openbare bibliotheek aan de Oude Boteringestraat heet vanaf komende zomer het Rölinggebouw. Dat maakte de Rijksuniversiteit Groningen onlangs bekend.

De naamsverandering gebeurt, omdat de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG komende zomer verhuist naar de voormalige bibliotheek.

Het gebouw wordt vernoemd naar Bernard Röling, voormalig hoogleraar strafrecht, strafvordering en criminologie aan de RUG. Vanuit deze functie vervulde hij, tot zijn dood in 1985, een centrale rol in de voortdurende discussie over vredes- en veiligheidsbeleid. Door zijn benoeming tot rechter in het oorlogstribunaal te Tokio in 1946 kwam hij in aanraking met het volkenrecht. Daarna werd hij lid van de Nederlandse delegatie bij de Verenigde Naties, waar hij zich heeft beziggehouden met internationale geschillen. Ook tijdens zijn periode als hoogleraar in Groningen lag het zwaartepunt van zijn wetenschappelijke werk in het internationaal oorlogsstrafrecht.

De RUG verbouwt het gebouw aan de Oude Boteringestraat aanzienlijk, voordat Rechtsgeleerdheid er volgend jaar haar intrek neemt. De bouw van een extra verdieping op het pand ging in maart van start. Inmiddels is het hoogste punt bereikt.

De vijfde verdieping op de voormalige openbare bibliotheek is slecht één onderdeel van de grootschalige verbouwing van het pand. Er wordt ook gebouwd aan een nieuwe patio, die de voorheen donkere bibliotheekruimtes meer daglicht moet bezorgen. Ook wordt een fietsen-entree gebouwd aan de Poststraat. In het pand komen daarnaast rechtenstudenten, diverse onderwijszalen, kantoren en overlegplekken en veel ruimte voor ontmoeting.