Vernieuwde Grote Markt wordt ‘gemeleerd rood’; werkzaamheden beginnen eind september

nieuws
Foto: Gemeente Groningen (via Ruimte voor Jou)

Na ruim drie maanden twijfelen tussen vier steensoorten is de kogel door de kerk: De Grote Markt van Groningen wordt ‘gemêleerd rood’. Vanaf 26 september gaan de eerste oude steentjes uit het plaveisel en wordt de nieuwe, rode variant op het marktplein gelegd.

Volgens de gemeente is de keuze gevallen op de rode variant, omdat deze goed past bij de gebouwen rondom het plein, zoals het Stadhuis en Martinitoren. Ook past de ‘gemêleerd rode’ steen goed bij de grijze keitjes die er nu liggen, die op het nieuwe plein worden hergebruikt. Bovendien is de steen stevig om de markt te kunnen dragen. Ook is de steen stroef om glijpartijen te voorkomen. De nieuwe rode steen gaat de meerderheid vormen in het plaveisel op en rond de Grote Markt, in totaal zo’n  20.000 vierkante meter aan nieuwe bestrating.

Over anderhalve week gaan de werkzaamheden aan de nieuwe bestrating beginnen, opgedeeld in verschillende fases. Het gebied Tussen Beide Markten is als eerste aan de beurt. Vanaf daar wordt richting de oostkant van de Grote Markt gewerkt. Eind dit jaar moet gedeelte A (zie kaart) klaar zijn. Het grootste gedeelte van de zuid- en oostkant van de Grote Markt moeten voor het terrasseizoen klaar zijn, evenals het Waagplein. Het hele herbestratingsproject is waarschijnlijk rond het begin van 2024 afgerond. Het bedrijf Avitec gaat de werkzaamheden uitvoeren.