200 geplaatste zonnepanelen Schoolholm wachten al een half jaar op aansluiting

nieuws
Foto: Sebastian Ganso via Pixabay

Sinds eind mei liggen er ruim tweehonderd zonnepanelen op het dak van Schoolholm 10 en 17 in Stad. Ondanks de vele zonneschijn hebben ze het afgelopen half jaar geen energie opgewekt.

“De 222 zonnepanelen zijn eind mei geïnstalleerd”, vertelt Musetta Blaauw van Coöperatie GOED. GOED is een burgerbeweging die als missie heeft om groene stroom op te wekken en om opbrengsten te delen. “We wachten echter op aansluiting. Daarvoor zijn we afhankelijk van netbeheerder Enexis. Zij hebben echter te maken met veel opdrachten en er is weinig personeel beschikbaar. De verwachting is nu dat de panelen volgende maand aangesloten kunnen worden. Maar het is wel zuur, ook omdat we nu zo’n prachtige zomer achter de rug hebben.”

“Ook projecten elders wachten op aansluiting”
Volgens Blaauw is het Schoolholm-project niet de enige locatie die wacht op aansluiting. “Ook de zonnepanelen bij Lentis aan de Hereweg wachten op aansluiting. En ook projecten elders in het land wachten op aansluiting. In Friesland en in de Achterhoek bijvoorbeeld. Daar speelt overigens een ander probleem. Liander is daar de netbeheerder en zij hebben te maken met een chiptekort die nodig zijn voor de slimme meters.” Wanneer de zonnepanelen aan de Schoolholm aangesloten worden is het de bedoeling dat de duurzaam opgewekte stroom verkocht gaat worden. Op deze manier worden 20 tot 25 huishoudens voorzien van groene stroom. De opbrengsten worden uitgedeeld aan huurders in energiearmoede aan de Schoolholm.

“Fungeren als een vliegwiel”
Het project aan de Schoolholm is opgezet samen met woningstichting Patrimonium. Directeur Kees van den Berg: “De voorbereidingen zijn in 2020 begonnen. Wij vonden het vanaf het begin een prachtig initiatief waarmee we de energiearmoede tegen kunnen gaan. We hopen dat het project aan de Schoolholm ook als een vliegwiel kan fungeren. We beginnen klein, maar er zijn veel mogelijkheden omdat we als woningstichting veel daken hebben. Eigenlijk hopen we op een olievlek die zich over de stad uit gaat breiden.”

Open Energiedag
De zonnepanelen waren zaterdag te bekijken tijdens de Open Energiedag. Op tal van plaatsen in het land konden mensen een kijkje nemen bij een energieproject bij hun in de buurt. Blaauw: “We hebben lang getwijfeld of we wel deel moesten nemen. Het waaide gisteren hard en je staat dan toch op een hoog dak. Uiteindelijk hebben we het wel gedaan en daar zijn we ook blij mee. We hebben verschillende geïnteresseerden mogen verwelkomen en rondleiden. En dat heeft ons heel veel energie gegeven. Het is altijd leuk om mensen iets te mogen uitleggen.”

“Kijkje nemen achter deuren die normaal gesloten blijven”
Blaauw noemt een dag als de Open Energiedag ook belangrijk: “Je ziet dat er tal van energieprojecten zijn die ver van mensen af staan. Een mooi voorbeeld zijn bijvoorbeeld de windmolens. Je ziet ze, en je hebt er misschien last van. Maar op zo’n dag krijg je de mogelijkheid om achter de deur te kijken die normaal gesloten blijft. Hoe ziet iets er uit? Hoe werkt het? Wat levert het op? Dat is denk ik heel belangrijk. Voor ons is de noodzaak er iets minder omdat we als burgerinitiatief, net als Grunneger Power, regelmatig de deuren open zetten om informatie te geven.”

Duurzame top 100
En de coöperatie GOED heeft nog een leuk primeurtje: “Heb je wel eens gehoord van de ‘Duurzame top 100’ van dagblad Trouw? Daar staan wij dit jaar in. We weten nog niet op welke plaats, maar we zitten bij de eerste honderd. En daar zijn we ontzettend blij mee.” De Duurzame top 100 wordt samengesteld op basis van burgerinitiatieven die zich inzetten voor duurzaamheid. Een jury bestaande uit twaalf leden bepaald uiteindelijk de top 100. “We zijn er heel blij mee, omdat door middel van zo’n lijst je gezien wordt. En dat heb je nodig.”