RUG denkt bijdrage te kunnen leveren aan grote uitdagingen die voor ons liggen

nieuws
Rector Magnificus Cisca Wijmenga van de Rijksuniversiteit Groningen. Foto: still uit stream

De Rijksuniversiteit Groningen, RUG, wil de banden met de samenleving verder aanhalen om daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan de grote uitdagingen die voor ons liggen. Dat liet Rector Magnificus Cisca Wijmenga maandagmiddag weten tijdens de opening van het Academisch Jaar.

Wijmenga refereerde in haar toespraak naar 1672. “Het is dit jaar precies 350 jaar geleden dat we voor één van de grootste uitdagingen in onze geschiedenis stonden. Een coalitie van Duitse, Franse en Engelse troepen viel gezamenlijk Nederland aan, waarbij Groningen belegerd werd door de bisschop van Münster. Iedereen hielp mee om de stad te beschermen, waarbij er een heroïsche rol was weggelegd voor de studenten van de universiteit. Door samen te werken wisten we het beleg af te slaan.”

“Op zoek naar oplossingen voor een betere wereld”
Volgens Wijmenga staan we nu opnieuw voor grote uitdagingen waarbij de Rector Magnificus verwees naar de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne, de energieproblematiek en de inflatie. “In het komende jaar willen kijken of we vier nieuwe scholen kunnen openen. Deze scholen gaan elk een eigen thema behandelen op het gebied van energietransitie, klimaatadaptatie, digitalisering en gezondheid. De scholen moeten gateways worden waarbij er verbindingen worden gemaakt tussen de Rijksuniversiteit en partners als lokale overheden en bedrijven.” Met de nieuwe scholen wil de universiteit een stevigere voet in de samenleving krijgen. “We moeten samen op zoek naar oplossingen, zodat er een betere wereld voor iedereen ontstaat.”

Cortège
Hoe de nieuwe scholen precies vorm moeten krijgen wordt later deze maand bekendgemaakt. De toespraak van Wijmenga vond plaats in de Martinikerk. Voor het officiële gedeelte in de kerk vond de traditionele cortège plaats waarbij hoogleraren en studentenorganisaties in een optocht van het universiteitsgebouw naar de Martinikerk liepen.

Bekijk hier de toespraak van Ciska Wijmenga: