Politie zoekt slachtoffers van fraude via Anydesk

nieuws
Foto: Pexels.com

De politie vraagt mensen, bij wie oplichters het programma Anydesk hebben geïnstalleerd, contact op te nemen. De oplichters maakten minimaal 500 duizend euro buit.

De politie heeft op 19 juli twee mannen en een jongen uit Groningen aangehouden in een woning in de stad, op verdenking van bankhelpdeskfraude. In de woning werden gegevensdragers, geld en waardevolle goederen aangetroffen. Deze spullen zijn in beslaggenomen.

Door via een telefonische babbeltruc slachtoffers te overtuigen om het programma Anydesk te installeren hebben zij vermoedelijk geprobeerd tientallen mensen op te lichten. Ze maken hun slachtoffers bang, onder meer door te zeggen dat hun BSN-nummer misbruikt wordt of dat hun computer een virus heeft. Om erger te voorkomen vragen ze hun slachtoffers om een bedrag over te maken, of om Anydesk of Teamviewer te (laten) installeren of om hun bankpas af te geven.

Professionele organisatie
Het onderzoek doet vermoeden dat er sprake is van een professionele organisatie. Zo werd waarschijnlijk gebruik gemaakt van verschillende geldezels om het gestolen geld wit te wassen. De woning waar de verdachten zich bevonden diende waarschijnlijk slechts als uitvalsbasis voor het uitvoeren van digitale criminaliteit.

Wat is Anydesk?
Anydesk is een programma waarmee je de inhoud van je beeldscherm kan delen met iemand anders. Deze persoon ziet dus wat je doet. Ook kun je via Anydesk iemand anders je computer laten besturen. Een vergelijkbaar programma is bijvoorbeeld Teamviewer.

Wat moet ik doen?
Hang direct op. Ook bij twijfel. Bel de instantie terug via een nummer dat u zelf heeft opgezocht of ga naar een fysieke bankvestiging. Soms geven oplichters een telefoonnummer om terug te bellen, zodat u kunt controleren. Ook dit is vals. Zoek altijd zelf het juiste nummer op en wacht tot u iemand aan de lijn krijgt bij wie u kunt controleren of de gegeven informatie wel klopt.

Bel de politie
De politie vermoedt dat er nog meer slachtoffers zijn en dat het schadebedrag veel groter is. “Is er bij u iemand aan de deur of telefoon geweest die een programma op uw computer wilde installeren en heeft u nog niet met de politie gesproken? Dan komen we graag met u in contact. Ook als het de criminelen niet is gelukt. Bel 0900 8844.”