Kruisspin vaakst geteld in Groningen bij spinnentelling, geen valse wolfspinnen waargenomen

nieuws
Foto: Krzysztof Niewolny via Pixabay

Bij de tiende editie van de nationale spinnentelling, die afgelopen weekend werd gehouden, is de kruisspin het vaakst geteld in Groningen. Dat blijkt uit resultaten van EIS Kenniscentrum Insecten op de site Nature Today na de telling van afgelopen weekend.

Gemiddeld werden er per tuin 22 tot 27 spinnen geteld. In Groningen werd de kruisspin 118 keer geteld. De gewone strekspin werd zeventig keer geteld en komt op plaats twee, op plaats drie de grote trilspin, die veertig keer gezien werd. De herfsthangmatspin en de herfstspin maken de top vijf compleet. De resultaten in Groningen wijken enigszins af van de landelijke resultaten. Ook landelijk werd de kruisspin het vaakst geteld, op plaats twee de grote trilspin en op drie de venstersectorspin.

In Groningen werd de valse wolfspin niet waargenomen. Landelijk werd deze spin 39 keer gezien. Dat aantal is opvallend. Nooit eerder werd een dergelijk aantal in Nederland genoteerd. De spin kwam aanvankelijk alleen voor in Zuid-Europa, maar wordt de laatste tijd steeds vaker in Nederland gezien, vermoedelijk als gevolg van de klimaatopwarming. In 2020 werd bij de telling één valse wolfspin gezien, vorig jaar werd de spin niet gezien. Overigens hoeven we niet bang te zijn voor deze spin. Volgens EIS Kenniscentrum Insecten gaat het qua grootte om een indrukwekkende spin. Wanneer het dier zich bedreigd voelt kan het bijten, maar een beet is niet gevaarlijk en de klachten zijn mild.