Huurwoning in Groningen gemiddeld 2,8 procent duurder; SP wil huren bevriezen en verlagen

nieuws
Foto: Larisa Koshkina via Pixabay

Huurders in Groningen betaalden in juli gemiddeld 2,8 procent meer voor hun woning dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In Amsterdam stegen de prijzen het hardst: met 3,6%. Utrecht en Den Haag volgen op de voet. Gemiddeld stegen de prijzen in Nederland met 3,0%. Groningen zit onder het gemiddelde, maar staat na Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant wel op de vijfde plaats als het gaat om provincies waar de prijzen het hardst stegen. In Drenthe en Friesland stegen de prijzen het minst hard: 2,5%.

Bewonerswissel
Zowel verhuurders van woningen in de sociale sector als die van vrijesectorwoningen moeten zich aan regels houden die opgesteld zijn voor maximale huurstijgingen. Zo mochten de huurprijzen voor zittende bewoners in de vrije sector dit jaar met maximaal 3,3 procent worden verhoogd. Dat gebeurt altijd op 1 juli. Als een woning tussendoor van huurder verandert mag er ook een huurverhoging worden doorgevoerd. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de huurverhoging bij zo’n bewonerswissel het afgelopen jaar het grootst was. Zonder het effect van de bewonerswisseling komt de gemiddelde huurstijging in Groningen uit op 2,2%.

“Huurtoeslag geen structurele oplossing”
“Dit is de sterkste huurstijging sinds 2014”, schrijft fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP. “Terwijl de inkomens van mensen achterblijven, blijven de kosten in levensonderhoud verder stijgen. Huurtoeslag is geen structurele oplossing. De huren moeten nu bevroren en verlaagd worden.”