Groningse schrijfster Anjet Daanje op shortlist Boekenbon Literatuurprijs

nieuws
Foto Henk Veenstra

De in Groningen woonachtige schrijfster Anjet Daanje staat met haar nieuwe roman ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ op de shortlist voor de Boekenbon Literatuurprijs. Dat heeft de jury voor de prijs donderdagmiddag bekend gemaakt.

De roman ‘Het lied van ooievaar en dromedaris‘ van Daanje is één van de vijf boeken die kans maken op de Boekenbon Literatuurprijs. De jury stelt over het boek van de schrijfster uit Stad: “In haar imposante, caleidoscopische en sprankelende roman over vergankelijkheid en voortleven laat Anjet Daanje de magische scheppingskracht van verbeelding zien.”

Het is niet voor het eerst dat Daanje genomineerd is voor een nationale literatuurprijs. Vorig jaar werd haar boek ‘De herinnerde soldaat’ nog bekroond met de F. Bordewijkprijs. Een jaar eerder won Daanje de Groninger Literatuurprijs met dit boek.

Meer Groningers op de lijst

Ook Auke Hulst (geboren in Hoogezand, opgegroeid in het gehucht Denemarken) staat op de shortlist, met zijn boek De Mitsukoshi Troostbaby Company.

Recordaantal inzendingen; uitreiking op 10 november

De shortlist werd samengesteld door de jury, onder leiding van de voormalige Belgische minister-president Guy Verhofstadt, uit de vijftien titels die eerder deze maand op de longlist werden gezet. Deze werd samengesteld uit 565 ingezonden titels: een record.

De winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs 2022 wordt op 10 november bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.