FC Groningen begint met meidenvoetbal: “Ik was bij de WK-finale, daar wil ik ook staan!”

De eerste training ooit van meiden bij FC Groningen is een feit. In de vroege maandagochtend verzamelde de eerste groep speelsters zich op de velden van sportpark Corpus den Hoorn om hun voetbaldroom misschien wel via het eerste dameselftal ooit van de club waar te gaan maken.

Onder leiding van trainer Atty Eelkema waren het vandaag meiden die in de categorie onder 13 en onder 15 spelen die als eerst aan de beurt waren om in de echte FC Groningenshirts aan hun eerste FC-trainingsminuten te gaan beginnen. Daarnaast start FC Groningen ook nog met een groep uit de categorie onder 12. De club wil het vrouwenvoetbal stap voor stap uitbreiden. Deze trainingsgroepen moeten uiteindelijk gaan leiden tot een echt onder 16-elftal, vervolgens een beloftenteam en als grote doel natuurlijk een volwaardig dameselftal dat betaald voetbal moet gaan spelen.

De eerste training is voor de club een historisch moment. Na 51 jaar mannenvoetbal nu ook vrouwenvoetbal: “Het is mooi dat het nu eindelijk kan. Die meiden grijpen de kans echt met beide handen aan en dat voel je ook wel echt. En binnen de club is er zo veel draagvlak. Iedereen denkt mee, iedereen leeft mee. Dus dat is wel echt heel mooi,” aldus de kersvers nieuwe trainer Atty Eelkema. Voor Eelkema zijn al die nieuwe gezichten nog wel even wennen: “Het was wel echt wel de hele tijd: hoe heet jij? Hoe heet jij? Maar dat komt vast goed, dat went vast snel!”

Wouter Gudde

“Ik vind dit wel historisch ja,” vertelt algemeen directeur Wouter Gudde aan de rand van het goedbezochte trainingsveld. “Ik heb wel de overtuiging dat binnen een aantal jaren dat eerste balletje gaat rollen in een officiële betaald voetbalwedstrijd.”

WK-finale

Maar vooral voor de meiden zelf was dit natuurlijk een geweldige dag. Bij het worden van profvoetballer hoort natuurlijk ook de pers te woord staan. Na de training moeten de meiden direct door naar school dus wordt Sofie Hilverts(14) een kwartier voor de training uit de groep gehaald en mag de aanwezige pers te woord staan. “Een paar weken geleden werd ik gebeld dat FC Groningen zou beginnen met meidenvoetbal en dat vond ik heel erg leuk!” Voor de jonge voetbaltalenten is het doel duidelijk: “Ik wil profvoetbalster worden en bij FC Groningen zou heel erg tof zijn. En het Nederlands team is een droom. Ik ben ook bij de WK-finale geweest tussen Nederland en Amerika in Lyon en toen dacht ik wel echt van: daar wil ik later staan, aldus een enthousiaste Sofie.