“Doneren rijwielen fietsdepot aan Oekraïne sympathiek, maar er zijn ook andere belangen”

nieuws
Foto: Google Maps - Streetview

Het doneren van fietsen uit het fietsdepot aan Oekraïne is een sympathiek gebaar, maar er zijn ook andere belangen. Dat heeft wethouder Manouska Molema (GroenLinks) woensdag gezegd.

Molema reageerde daarmee op vragen van woordvoerder Rico Tjepkema van de PvdA-fractie. Tjepkema: “Veel mensen in Oekraïne leven al maanden onder erbarmelijke omstandigheden. Ze zijn vaak een groot deel van hun hebben en houwen kwijtgeraakt, en zijn afhankelijk van de hulp van omstanders. Vanuit ons land worden er op allerlei manieren spullen verzameld en naar Oekraïne gestuurd. Bijvoorbeeld door Stichting Zeilen van Vrijheid. Op hun verzoek heeft de gemeente Amsterdam besloten om een deel van hun fietsen uit het fietsdepot te doneren aan deze stichting. Deze fietsen worden ingezet voor het kunnen verplaatsen van hulpverleners in Oekraïne. Kunnen wij dit voorbeeld volgen?”

Wethouder Manouska Molema (GroenLinks): “Mooi initiatief”
Wethouder Molema: “Vooropgesteld, in onze gemeente zijn er meerdere partijen die een goed doel dienen en die onze fietsen willen hebben. We hebben kennis genomen van dit voorstel, en wij denken als gemeentebestuur dat het een prachtige manier is om ons steentje bij te dragen. Het is een heel mooi initiatief. Feit is wel dat de fietsen uit ons depot al worden ingezet voor de Oekraïners die hier in opvanglocaties verblijven. Maar ze worden ook gebruikt voor schoolgaande kinderen en voor mensen die zich in lage inkomensklassen bevinden.”

“Gaat ten koste van andere doelgroepen”
De wethouder vertelt verder: “Wij denken, afhankelijk van het aanbod, dat we twintig tot dertig fietsen kunnen aanbieden voor dit goede doel. Daarbij wel de kanttekening dat we geen winstoogmerk hebben. De fietsen worden fietsklaar gemaakt waarbij de daarvoor gebruikte onderdelen worden doorberekend. Ook moeten we ons realiseren dat als we fietsen aan Stichting Zeilen van Vrijheid doneren, dat dit ten koste gaat van andere doelgroepen.”