Deel lijnbussen Qbuzz rijdt ondanks staking

Wie vrijdagochtend een onachtzame blik wierp richting de busperrons bij het Hoofdstation, had niet meteen door dat er een staking plaatsvindt in het openbaar vervoer. Slechts een deel van de Qbuzz-chauffers legde het werk neer, waardoor een aantal Groningers toch een bus kon vinden richting hun bestemming.

Alleen vakbond FNV kondigde een staking af, als afsluiter van een estafettestaking in het hele land. De andere vakbonden doen niet mee. Dat betekende dat mensen die vrijdagochtend toch besloten om het erop te wagen een bus te pakken, niet altijd van een koude kermis thuiskwamen. Veel reizigers deden wel een stuk langer over hun busreis. Maar ook voor deze reizigers blijft het gissen of een bus wel of niet op komt dagen.

Het FNV-personeel van Qbuzz staakt voor een betere CAO. Met de stakingen willen de chauffeurs onder meer een hogere beloning afdwingen om zo meer jonge chauffeurs te trekken. Ook wil de bond met de staking afdwingen dat er meer vaste contracten worden verleend.

De staking valt samen met een staking van NS-personeel in de regio West en Noordwest. Door deze staking kunnen er ook in de rest van Nederland geen NS-treinen. Veel reizigers moesten daardoor op zoek naar alternatief vervoer of ervoor kiezen thuis te blijven. Dinsdag is er opnieuw een staking voor een betere CAO bij de NS. Dan leggen de noordelijke medewerkers van de treinvervoerder het werk neer.