Wandeltocht van Huizinge naar Stad: ‘Weet zeker dat het niets helpt. Maar als je niks doet, verandert er ook niks’

Enkele tientallen mensen zijn dinsdagochtend begonnen aan een wandeling van Huizinge naar het Martinikerkhof. Met de wandeling trappen de wandelaars de actiemaand af die De Groninger Bodem Beweging, het Groninger Gasberaad, Chris Garrit en Sandra Beckerman organiseren voor de bevingsslachtoffers.

De wandeling begon dinsdagochtend bij de carpoolplaats bij Middelstum. Via Westerwijtwerd en Bedum kwamen de wandelaars rond 14.15 aan in Zuidwolde voor de laatste etappe van de tocht. De plek staat symbool voor het naastgelegen Huizinge (waar tien jaar geleden de zwaarste beving in Groningen plaatsvond), maar de organisatie koos ervoor om het dorp op deze dag met rust te laten.

De tocht was voor veel deelnemers een uitdaging, maar het doel van de tocht gaf kracht. “Heel veel mensen zijn moegestreden en wij zijn hier ook voor hen. Deze wandeling is slopend, maar dat is het leed wat zich achter heel veel voordeuren voordoet in Groningen ook. Dus we houden het zeker vol!”, aldus Beckerman, Tweede Kamerlid namens de SP en mede-organisator van de wandeltocht.

Dat beaamt Chris Garrit, de voormalig nachtburgemeester van Groningen en mede-organisator: “Ik ben normaal gesproken niet zo’n wandelaar, maar ik vind dit eigenlijk wel ontzettend leuk. Het is een pittige wandeling, maar dit is eigenlijk helemaal niks in vergelijking met het leed wat de gedupeerden is aangedaan!”

Actiemaand

De wandeltocht is het startpunt van een maand vol actie, waarmee de initiatiefnemers achter de fakkeltocht van begin januari een veilige en een stressvrije leefomgeving voor alle Groningers eisen en aandringen op een ruimhartige en snelle compensatie van de aardbevingsgedupeerden in de provincie.

“We gaan de komende maand bijeenkomsten organiseren over onderwerpen die in Groningen spelen. Denk aan de boeren, de jongeren, cultureel erfgoed, de ondernemers. Daar distilleren we dan aanbevelingen uit, die we over precies een maand gaan presenteren op de Grote Markt.” vertelt Garrit over de rest van de maand.

‘Weet zeker dat het niet helpt’

De Grote Markt zou eigenlijk het eindpunt zijn van de estafettewandeling, maar de tocht zou daardoor mogelijk in de knel komen met activiteiten rond de Keiweek. De wandeltocht eindigt daarom rond 16.00 uur op het Martinikerkhof. Op 16 september is de Grote Markt wel de plek waar de actiemaand wordt gesloten met een manifestatie, waar een eisenpakket van Groningen wordt gepresenteerd aan beleidsmakers.

Garrit kijkt cynisch naar het resultaat wat dit eisenpakket gaat opleveren: “Ik weet zeker dat het niet helpt. Maar als je niks doet, verandert er ook niks. We gaan gewoon iets doen. Maar dit wordt, ook tien jaar na de zwaarste beving in Groningen, nog een hele lange strijd. Toch gaan we door met de strijd en ik weet zeker dat we deze strijd gaan winnen!”