Topondernemer wil referendum organiseren om Groningenveld te heropenen

nieuws
Rechtenvrije foto via pxhere.com

Topondernemer Pieter Schoen, die de medeoprichter is van de Nederlandse Energie Maatschappij, pleit voor een raadgevend correctief referendum om het Groningenveld te heropenen. Schoen liet dit zaterdag weten op NPO Radio 1 in WNL In de Kantine.

De laatste jaren wordt de gaskraan in het Groningenveld steeds verder dichtgedraaid waarbij het veld volgend jaar helemaal dicht gaat. Schoen wil dat het veld beperkt openblijft om er ongeveer tien miljard kuub gas per jaar op te pompen. Wel moet Groningen dan ruimhartig gecompenseerd worden voor schade door aardbevingen. “Het is schandalig hoe er met de Groningers is omgegaan als het bijvoorbeeld gaat om compensatie voor alle schades.” Volgens Schoen kan met het Groningse gas de huidige prijsstijging gecompenseerd worden. Bij de huidige prijs van rond de 300 euro megawattuur gaat dit op de wereldmarkt 30 miljard euro opleveren. Huishoudens in het gaswingebied zouden 100.000 euro per huishouden moeten krijgen, met de resterende twintig miljard kan er 2.800 euro subsidie aan Nederlandse gezinnen worden gegeven om de prijzen te compenseren.

De Groningse politiek alsook het Staatstoezicht op de Mijnen is tegen extra gaswinning. Het kabinet noemt extra gaswinning in Groningen de allerlaatste optie. Schoen wil de komende tijd televisie- en radiospotjes uitzenden die hij uit eigen zak gaat betalen. Binnen een paar weken denkt hij een half miljoen mensen te hebben gevonden die nodig zijn om een raadgevend correctief referendum aan te kunnen vragen.