Loslaten gevelplaten Gasunie veroorzaakt door ongelukkige samenloop: “Nieuwe platen besteld”

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Een ongelukkige samenloop van omstandigheden is de oorzaak geweest van het loslaten van de gevelbeplating van het Gasunie-gebouw in januari. Dat laat het bedrijf dinsdag weten.

We hadden op 29 januari te maken met een bijzondere situatie”, vertelt woordvoerder Simon den Haak van de Gasunie. “Er stond een harde wind uit een specifieke windrichting. Die combinatie zorgde er voor dat de wind achter de panelen kon komen en dat de beplating vervolgens los kwam. Het is een situatie die zolang het gebouw er staat bijna nooit eerder voor is gekomen, en zeker niet in de gecombineerde vorm.”

Storm Eunice
Direct na het loslaten van de gevelplaten heeft een onafhankelijk bureau onderzoek gedaan naar de oorzaak. “Alles is daarbij onderzocht. Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat als de wind uit een andere richting had gewaaid, er geen problemen zouden zijn geweest. Dat bleek ook een aantal weken later. Storm Eunice trok in februari over de stad. Die storm was in kracht veel harder, veroorzaakte ook meer overlast, maar heeft geen schade aangericht aan ons gebouw.”

“Twee bovenste rijen gaan we volledig vervangen”
Na het loslaten is direct contact gezocht met het bedrijf dat de gevelplaten gemaakt heeft. “Het zijn gevelplaten die je niet even in een bouwmarkt op kunt halen. Die moeten op maat gemaakt worden. Onze verwachting is dat alles eind oktober gereed zal zijn, dat de dan gevel hersteld is. Er zijn tijdens de storm een aantal platen naar beneden gevallen, en een aantal hebben we uit voorzorg weggehaald. Bij het herstel gaan we de twee bovenste rijen volledig vervangen. Daarnaast gaan we de bevestigingen opnieuw aanbrengen en alles stevig aandraaien.”

Zuidelijke ringweg
Bij de storm op 29 januari vielen vier panelen op de zuidelijke ringweg. Drie panelen kwamen los te hangen. Door de gebeurtenis werd de N7 het hele weekend, in beide richtingen, afgesloten voor het verkeer. Dit zorgde, in combinatie met werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg, voor een grote verkeerschaos waarbij werd opgeroepen om niet de weg op te gaan.