KVvV tevreden over eerste dag Groningens Ontzet: “Heel mooi dat jong en oud het vieren” (foto’s)

nieuws
Foto: Annelies van Santen

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken, KVvV, is tevreden over het verloop van de eerste dag van de viering van Groningens Ontzet. Dat laat voorzitter Harrie van Ham aan OOG Tv weten.

“We zijn heel tevreden over het verloop van de eerste dag”, vertelt Van Ham. “Onder prima weersomstandigheden hebben we vandaag veel mensen mogen verwelkomen die het Groningens Ontzet kwamen vieren. De re-enactment sprong er qua belangstelling wat uit, zonder dat ik daarbij andere acts tekort wil doen. Waar ik wel heel blij van word is dat ik vandaag zie dat jong en oud samen het Groningens Ontzet vieren. En dat is wel een hele fijne constatering.”

Geschiedenis
Van Ham zei eerder al, heel graag te willen dat Groningse scholieren meer bij het evenement betrokken worden. De oproep van burgemeester Koen Schuiling (VVD) om kinderen voortaan op 28 augustus vrijaf te geven klonk dan ook als muziek in de oren bij de KVvV. In het programma dat dit weekend wordt aangeboden is veel ruimte voor de geschiedenis. Om de sfeer in Stad en Ommeland van 350 jaar geleden te laten zien is zowel op zaterdag als zondag een kampement met tientallen tenten en luifels op het Martinikerkhof ingericht. Ongeveer tachtig figuranten spelen daar een aantal keren de schermutselingen uit 1672 na. Zaterdag overdag vond een historische optocht plaats met koetsen, paarden en historische figuren. In de middag werd op de Praediniussingel een deel van de slag nagespeeld.

Vuurwerk
In het programma ook de vaste en bekende onderdelen zoals de traditionele paardenkeuring op de Ossenmarkt, de kranslegging bij de buste van Von Rabenhaupt en de Bommen Berend-kermis op de Vismarkt. Zaterdagavond wordt de eerste dag van het Groningens Ontzet afgesloten met een vuurwerkshow. Ook zondag zijn er nog verschillende activiteiten.

Foto: Annelies van Santen
Foto: Annelies van Santen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Mirre van de Klok
Foto: Mirre van de Klok
Foto: Mirre van de Klok
Foto: Mirre van de Klok