Historische figuren lopen in optocht door Stad: “Alsof het 1672 is”

Voorafgegaan door de Gruno’s Postharmonie trok zaterdagochtend en -middag een historische optocht door Stad. Daarmee leek het een beetje alsof het 1672 was.

In totaal reden er veertien koetsen mee in de optocht. Op en rond de koetsen figuren als Carl von Rabenhaupt die in 1672 Groningen wist te beschermen tegen de aanvallende bisschop van Münster. Laatstgenoemde was ook in de optocht te zien, evenals de vier burgemeesters die Groningen in die tijd bestuurden. Maar ook Prins Willem III van Oranje-Nassau was present. De optocht kon rekenen op veel belangstelling. “Heel mooi hoe ze dit gedaan hebben, ook de kostuums die ze dragen zijn heel mooi gemaakt. Het lijkt wel alsof we voor even terug zijn in 1672”, laat iemand weten die langs de kant staat te kijken.

“Hoog gezelschap in de koets”
Eén van de koetsiers die aan de tocht deelneemt is Reinder Hofstede. “Ik heb hoog gezelschap in mijn koets”, vertelt Hofstede. “Ik vervoer vandaag stadhouders Willem IV en Willem V met hun aanhang. Vanochtend om 08.00 uur moesten we ons verzamelen bij MartiniPlaza om alles in gereedheid te brengen. Rond 09.30 uur zijn we vertrokken voor de optocht. Ja, dit is een hele mooie dag. Er zit natuurlijk wel een beetje spanning op, want hoe verloopt alles. Maar de paarden zijn rustig en het is goed georganiseerd. Mijn paarden hebben ook veel routine met dit werk. Ik span ze twee keer in de week aan, dus ze weten precies wat er verlangd wordt.”

Bommen Berend
In 1672 wilde de bisschop van Münster, Bommen Berend, met 24.000 soldaten het gebied rond Groningen inlijven. Een maand lang zou er gestreden worden om Stad waarbij tientallen bommen op Groningen werden afgevuurd. Na zes weken gaf men de strijd op.

Die strijd werd gedurende het weekend ook nagespeeld. Op het Martinikerkhof was een kampement te vinden, bestaande uit verschillende tenten en luifels. De felle strijd zelf werd uitgebeeld op de Praediniussingel. De Praediniussingel was destijds een deel van de gracht rondom de stadsmuur.

Foto: Mirre van de Klok
Foto: Mirre van de Klok
Foto: Mirre van de Klok
Foto: Anneloes Struik
Foto: Rieks Oijnhausen