Handig in de Buurt wil activiteiten ter ziele zijnde HulpExpress voortzetten

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Handig in de Buurt wil de activiteiten van De HulpExpress, die eerder deze zomer definitief stopte, voortzetten. Dat laat Conny Eldering van Handig in de Buurt aan OOG Tv weten.

“Sietze den Iseger van De HulpExpress heeft in het begin van de zomer de stekker eruit getrokken”, vertelt Eldering. “Afgelopen maand heeft hij zijn pand ontruimd. Daarbij nam hij contact met mij op of ik ook belangstelling had voor het gereedschap dat er lag. Dat had ik want bij Handig in de Buurt lenen we onder andere gereedschap uit aan mensen die het nodig hebben.”

“Mensen mogen niet slachtoffer worden”
Maar De HulpExpress deed meer. “Men hielp ook bij het onderhouden van tuintjes en het klussen in woningen. En men haalde grofvuil op. De HulpExpress was belangrijk voor kwetsbare burgers. Men was van betekenis. Nu Sietze is gestopt vind ik niet dat deze mensen die door De HulpExpress geholpen werden hier slachtoffer van mogen worden.” Eerder besteedde de fractie van de SP aandacht aan de situatie. “Uit de antwoorden op deze vragen heb ik begrepen ik dat het gemeentebestuur waarde hecht aan de voorzetting van de activiteiten van De HulpExpress en dat hier ook financiering voor beschikbaar is.”

Subsidieverzoek
Eldering: “Wij denken dat we de activiteiten van De HulpExpress geruisloos op kunnen vangen, waarbij er tegelijkertijd ook een borging plaatsvindt van de activiteiten die geheel passen in de wijkgerichte aanpak van de gemeente. Wij dienen een subsidieverzoek in, waarbij de kosten ruimschoots binnen de jaarlijks toegekende subsidie aan De HulpExpress blijft. Ook hebben we de raadsfracties en het gemeentebestuur inmiddels geïnformeerd over het voorstel.”

“Geen enkel probleem om ook de doelgroep van De HulpExpress te bedienen”
“In De Hoogte en in de Korrewegwijk halen wij jaarlijks 125.000 kilo grofvuil op voor hoofdzakelijk mensen die geen vervoer en weinig geld hebben. Wij bieden dit aan voor een betaalbaar bedrag van tien euro per rit voor mensen met een Stadjerspas. Wij denken dat het geen enkel probleem is om ook de doelgroep van De HulpExpress te bedienen. Onze missie van Handig in de Buurt is om inwoners die om financiële, psychische of fysieke belemmering niet mee kunnun komen in de samenleving, te ondersteunen om dit wel te kunnen.”

“Wel behoefte aan een gelijk speelveld in de gemeente”
Wel is er volgens Eldering werk aan de winkel. “Er zijn in de gemeente meer organisaties die grofvuil ophalen. Organisaties die hele andere prijzen rekenen dan dat ik doe. Ik denk dat het belangrijk is om te gaan werken aan een gelijk speelveld. Het is wel zo eerlijk voor de mensen dat de prijzen overal gelijk zijn.”

Verslaggever Wouter Holsappel maakte een reportage over het stoppen van De HulpExpress: