“Hele rare actie dat tentjes in Ter Apel weg worden gehaald, bij nieuwe problemen breng ik opnieuw tentjes”

nieuws
Foto: Bastiaan van Viersen via Instragram

Het weghalen van geschonken tentjes aan asielzoekers in Ter Apel is bij ondernemer Willem Straat uit Stad in het verkeerde keelgat geschoten.

Hoi Willem! Maandagavond ben je naar Ter Apel gegaan om tentjes uit te delen, gisteren werden de tentjes weggehaald door de overheid …
“Ik kan er echt niet bij. De problemen in Ter Apel spelen al maanden. Wij hebben gemeend om de asielzoekers te helpen door ze een tentje te schenken. Die hebben ze gekregen hè? Het is niet zo dat ik er over drie weken weer sta om alles op te halen. En dan kun je zeggen, waar bemoeit die Willem zich mee. Wel. Ik doe dit niet alleen, we hebben dit samen met een aantal ondernemers in de vorm van een crowdfundingsactie opgepakt. Omdat de situatie ons aan het hart gaat. Een structurele oplossing blijft uit, terwijl die oplossing er al lang had moeten zijn. Daarom hebben we ingegrepen.”

Je had de actie ook aangekondigd hè?
“Drie weken geleden heb ik contact opgenomen met de Veiligheidsregio waarbij ik dit plan heb aangekondigd. Men vond het sympathiek en men kon het waarderen, maar men liet tegelijkertijd weten bezig te zijn met een oplossing voor het probleem. Ik heb toen de actie aangehouden. Ik wil niet de overheid voor de voeten lopen. Een paar dagen later werd ik gebeld dat men bezig was met een cruiseschip, om die geschikt te maken voor opvang. Toen heb ik even gelachen. Gelachen uit frustratie, want een cruiseschip is toch geen oplossing?”

En daarom ben je een tijdje geleden naar Ter Apel gegaan …
“Klopt. Ik heb me daar keurig gemeld en ik vertelde dat ik tentjes kwam brengen. Men liet weten dat dit niet wenselijk was. Men vertelde ook dat er die avond niemand buiten de hekken zou hoeven te slapen. Ik zei, dat is heel mooi. Dan kan ik weer terug. Maar ik heb wel gezegd dat als het opnieuw mis gaat, ik opnieuw kom. Afgelopen zaterdag ging het opnieuw mis, en maandag hebben we de tentjes gebracht. De asielzoekers waren er super blij mee.”

Vervolgens werden de tentjes weggehaald in het kader van de veiligheid …
“Ja, dat snap ik dus niet. Volgens mij doe ik niets fout. Er stonden ook al tentjes hè? Als ondernemers hebben we een probleem wat aangenamer proberen te maken. En door de tentjes vergroot je de veiligheid ook. Ik denk dat de meeste vechtpartijen ontstaan omdat er onderling spullen worden gestolen. Als je een eigen tentje hebt, kun je je spullen ook wat veiliger bewaren. En het argument dat het niet brandveilig zou zijn. Ik heb contact gezocht met de leverancier van de tentjes, en ik heb gevraagd zijn de tentjes onveilig? Nee, alles voldoet aan de regels. Als dit onveilig zou zijn, dan kun je ook niet al die tentjes bij Lowlands toestaan. Toch?”

De gemeente heeft aangegeven dat de tenten naar jou teruggaan …
“Ik hoef ze niet. Ze zijn ook niet meer van mij. Ze zijn geschonken aan de asielzoekers, dus als ze terug moeten, dan moeten ze naar Ter Apel. Onze crowdfundingsactie heeft ook zoveel opgeleverd wat we nog wat financiële middelen hebben. Mochten er de komende dagen opnieuw problemen ontstaan dan zal ik niet twijfelen om er opnieuw met tentjes naar toe te gaan.”

Nu klinkt dit verhaal als een groep ondernemers die tegenover de overheid komen te staan. Is dat je gevoel ook?
“Ik denk dat de Veiligheidsregio met de beste intenties aan het werk is. Ik denk ook dat de burgemeester en de gemeente het beste willen, maar dat alle organisaties met de rug tegen de muur staan. Zolang het probleem door Den Haag niet serieus wordt genomen, zal dit probleem blijven bestaan. Men is nu bezig om een hotel in Albergen geschikt te maken voor opvang. Daar ontstaan straks driehonderd plekken. Het is slechts een kleine druppel op een gloeiende plaat. Als je dit probleem wilt oplossen zal de overheid echt met andere middelen moeten komen. En het frustreert ons dat een land als Nederland hier zo in tekort schiet.”