EK modelraceauto’s komt naar Stad: “Alles wat Max aan zijn auto kan aanpassen, kunnen wij ook”

nieuws
Foto: Andy H via Pixabay

Ze zijn in hun nopjes: de leden van Model Racing Club Real 80 in de stad. Volgend jaar zomer mogen ze het EK voor bestuurbare modelraceauto’s organiseren. Volgens penningmeester Bas Oostland is het evenement erg welkom.

Hoi Bas! Wanneer kregen jullie te horen dat jullie dit mogen organiseren?
“Voor elk seizoen wordt er een raceagenda gemaakt en kunnen clubs zich inschrijven als ze dit willen organiseren. Wij hebben vorig jaar aangegeven dat we hier wel interesse in hadden, en kort daarna kregen we de wedstrijd toegekend. Er was echter wel wat onzekerheid, want de coronapandemie heeft ook onze sector geraakt waarbij er een tijdlang geen wedstrijden konden worden gehouden. Nu is duidelijk geworden dat de wedstrijd volgend jaar zomer plaats gaat vinden, en daar zijn we ontzettend blij mee.”

De vergelijking met de Formule 1 is snel gemaakt. Mag ik het daar eigenlijk mee vergelijken?
“Ja, ik vind dat geen slechte vergelijking. Het evenement volgend jaar duurt een week. Er vinden wedstrijden in verschillende klassen plaats. In alle klassen is er een vrije training, is er een kwalificatie en is er de race, vergelijkbaar met de Grand Prix’s die veel mensen van televisie kennen. De manier van kwalificeren is wel anders dan hoe het bij Max Verstappen gaat. Het tellingsysteem is ingewikkelder, waarbij er gekeken wordt naar de beste heats in een bepaalde periode.”

Ik kan me voorstellen dat jullie inmiddels al druk bezig zijn met de organisatie …
“Daar komt het wel op neer, want er moet veel gebeuren. Aan de Winschoterweg hebben we een prachtig circuit liggen, maar er moet nogal wat gebeuren om zulke wedstrijden te kunnen organiseren. Er moet bijvoorbeeld genoeg ruimte zijn waar de teams kunnen sleutelen aan hun raceauto’s. Er moeten genoeg overnachtingsplaatsen zijn, de catering moet goed voor elkaar zijn en we hebben veel vrijwilligers nodig. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan mensen die alles in goede banen leiden, een wedstrijdleider die wij een referee noemen, en een time-keeper.”

Om een beeld te schetsen, hoe gaat het er volgend jaar zomer uitzien?
“Het is een EK dus deelnemers komen uit heel Europa naar Groningen toe. En dat gaat er serieus aan toe. Men komt met een team waarbij de één de bestuurder is en de ander, of anderen, de monteurs zijn. Je kunt denken, dat is mooi speelgoed. En in principe is het ook grote mensen speelgoed. Maar er kan van alles getweakt en getuned worden. Wat het team van Max Verstappen aan zijn auto kan veranderen, dat kunnen de deelnemers hier ook. En hoe serieus het is. Als ik je vertel dat deelnemers voor een wedstrijd gebruik maken van een installatie om de banden mee te verwarmen, dan begrijp je dat het er heel serieus aan toe gaat.”

Je spreekt vol passie over de sport. Maar hoe gaat het eigenlijk met jullie als club?
“Het gaat op zich best wel goed. De ledenaantallen zitten in de lift en er gebeuren hele mooie dingen. Maar we hebben een aantal vervelende jaren achter ons liggen. De coronapandemie is ons ook niet in de koude kleren gaan zitten. Ook wij konden een tijdlang niet onze hobby uitoefenen. En wat zie je dan? Dat er mensen zijn die hun lidmaatschap opzeggen. Terwijl de kosten wel doorlopen. Er moet elektriciteit betaald worden, de huurkosten en het onderhoud gaat door. Dus we hebben wel wat in te halen.”

Toch ligt jullie baan er prachtig bij …
“Klopt. Maar onze kantine is een ander verhaal. Het is een houten gebouw dat uit de jaren tachtig stamt. Het heeft eerst elders gestaan en is hier naar toe verhuisd. Kijk, het functioneert allemaal nog prima. Maar we hebben wel de wens om er in te investeren, om het mooier te maken. Dankzij zo’n EK, dat we volgend jaar mogen organiseren, komt er geld binnen. Geld dat wij kunnen gebruiken om de vaste lasten mee te betalen, maar ook om onze locatie verder te verfraaien.”

Je zei zojuist dat de ledenaantallen in de lift zitten. Is dat het Max Verstappen-effect, en misschien ook motorcoureur Bo Bendsneyder, die daar een bijdrage in hebben?
“Ik denk het wel. De sport krijgt de laatste jaren veel aandacht. En er ontstaan dan interesse. Maar zelf in zo’n auto rijden, dat is niet zo makkelijk en ook niet voor iedereen weggelegd. Modelraceauto’s zijn dan eigenlijk een prachtig alternatief, waarbij het er net zo serieus aan toe gaat. Je ziet hele gepassioneerde teams. Teams die bijvoorbeeld uit vader en zoon bestaan. Of uit een vriendengroep. Heel mooi.”

Ik kan me zo voorstellen dat mensen nieuwsgierig zijn geworden. Zijn zij volgend jaar welkom?
“Absoluut. Publiek is van harte welkom. We hebben een mooie tribune staan die we onlangs hebben opgeknapt, waarbij je een heel mooi uitzicht hebt op de baan. En mensen hoeven niet tot volgend jaar te wachten. Op zondag 21 augustus vindt er bij ons een clubwedstrijd plaats. Dat is ook zeker de moeite waard om te bezoeken.”

Meer informatie over de Model Racing Club Real 80 vind je op deze website.