Duitse vrouw (43) krijgt vijf jaar voor gewelddadige woningoverval op bejaarde vrouw in Stad

nieuws
rechtbank

Een 43-jarige vrouw uit Duitsland moet vijf jaar achter de tralies voor haar betrokkenheid bij een gewelddadige overval op een destijds 78-jarige vrouw uit de Stad. De rechter sprak de strafoplegging donderdagmiddag uit.

De straf is gelijk aan de eis die het OM twee weken geleden vroeg voor de 43-jarige Duitse. De overvalster moet ook ruim vijfduizend euro schadevergoeding betalen aan het bejaarde slachtoffer.

Zware mishandeling

In de middag van 13 april 2019 kregen de hulpdiensten een 112-melding van de bewoonster van de woning. Bij aankomst van de hulpverleners bleek de 78-jarige vrouw zwaar mishandeld te zijn. Naar alle waarschijnlijkheid vond de mishandeling in de nacht van 12 op 13 april plaats.

Aanvankelijk tastte de politie in het duister naar de toedracht. Ook aandacht in het televisieprogramma Opsporing Verzocht leverde eerst niets op. Op een gegeven moment kwam er echter een anonieme brief binnen waarin aangegeven werd dat in de nacht een grijze BMW bij de woning was gezien. De wagen zou een kenteken uit Letland gehad hebben. In de zomer van 2020 konden Vier verdachten aangehouden worden. DNA-sporen linkTen de verdachten aan de woning aan de Groningerweg.

Enorme impact op slachtoffer

De advocaat van de vrouw had gevraagd om vrijspraak, omdat niet duidelijk zou zijn welke rol zij speelde bij de overval. De vrouw verklaarde, net als de andere verdachten, erg veel wodka te hebben gedronken. Daardoor zou ze niet hebben geweten wat er gaande was. De rechtbank vindt echter dat ze wist wat er op de bewuste avond ging gebeuren (een inbraak). De vrouw is met haar drie Letse medeverdachten meegereden vanuit Duitsland naar Groningen (en terug) en heeft buiten staan wachten totdat de overvallers klaar waren. Ze wist dat er buit was gemaakt, want ze zag de medeverdachten met geroofde spullen naar buiten komen.

Een aantal spullen van het slachtoffer werd later teruggevonden in de woning van de vrouw: “Nadat de overval had plaatsgevonden is zij met medeverdachten mee teruggereden naar huis in Duitsland en heeft zij gedeeld in de buit”, stelt de rechtbank. “De verdachte heeft, samen met de medeverdachten, meegeholpen aan het vooraf gemaakte plan om in te breken in een woning, wat uiteindelijk de woning van het slachtoffer is geworden. De omstandigheid dat de exacte rol van de verdachten bij de uitvoering niet duidelijk is geworden staat een bewezenverklaring van medeplegen niet in de weg.”

De rechter rekende het de vrouw ook zwaar aan wat er tijdens de overval in de woning is gebeurd: “De impact van het voorval op het slachtoffer is enorm, zowel fysiek als mentaal. Zij heeft een breuk in het linker jukbeen, breuken in de wand en bodem van de neusbijholten zowel links als rechts en een breuk in de bodem van de rechter oogkas opgelopen. Verder durfde zij, nadat zij in het ziekenhuis enigszins van de ergste verwondingen was hersteld, niet meer naar haar woning terug te keren uit angst voor herhaling van wat zich daar had afgespeeld. Nu woont zij noodgedwongen, in een verzorgingshuis.”

Eerdere veroordelingen

De rechtbank legde in maart vorig jaar al celstraffen van zeven en vijf jaar op aan twee landgenoten van de verdachte. Een dertigjarige Let kreeg eind november ook vijf jaar cel voor de overval. De Duitse vrouw stond als laatste terecht, omdat ze kampte met gezondheidsklachten.