Vakantiebank geeft 750 gezinnen een mooie zomer: ‘Afhankelijk van sponsoren en vrijwilligers’

De zomervakantie. Een tijd om ontspanning te zoeken, om op vakantie te gaan. Maar voor heel veel mensen is dat vanwege de financiële situatie niet vanzelfsprekend. De Vakantiebank helpt daarbij. Projectleider Pim Loeff is trots.

Hoi Pim! De Vakantiebank. Hoe gaat het dit jaar?
“Eigenlijk gaat het super goed. We kunnen dit jaar ongeveer 750 gezinnen uit het hele land op vakantie laten gaan. Het gaat om gezinnen die onder de armoedegrens leven, die niet de financiën hebben om op vakantie te gaan. Wij zijn een soort bemiddelingsbureau waarbij we vraag en aanbod aan elkaar koppelen. En dat gaat goed.”

Jullie zitten aan de Ulgersmaweg in Stad. En jullie zijn eigenlijk het hele jaar bezig om dit voor elkaar te krijgen hè?
“Klopt. De vakanties vinden plaats in de periode van mei tot en met de herfst, waarbij we ons hoofdzakelijk richten op de mei-, zomer- en herfstvakantie. In september gaat bij ons de inschrijving open. Gezinnen kunnen zich dan inschrijven. De inschrijving sluit wanneer we ongeveer duizend aanmeldingen hebben. Dat klinkt veel, en dat is het ook, maar als je bedenkt dat er op dit moment rond de 300.000 gezinnen rond de armoedegrens leven, dan kunnen we maar een hele kleine groep iets moois bieden.”

Je schrijft je als gezin in. Hoe gaat het dan verder?
“Allereerst ben je afhankelijk van het aanbod van vakantiebungalows, caravans en kampeerplekken. Wij werken bijvoorbeeld samen met Oostappen Groep Vakantieparken van Peter Gillis. Je kunt van meneer Gillis vinden wat je wilt, maar hij zorgt er voor dat in de vakantieweken mensen voor een gereduceerd tarief op zijn bungalowparken terecht kunnen. Terwijl hij die huisjes ook voor een veel hoger bedrag had kunnen verhuren. Daar heb ik heel veel respect voor. Daarnaast zijn we afhankelijk van giften en donaties. Daarmee wordt het mogelijk om de mensen echt op vakantie te laten gaan. En daar komt veel administratie bij kijken. Je wilt situaties en mogelijkheden op de juiste manier koppelen. Bijvoorbeeld als je een huisdier hebt, dan moet zo’n gezin wel in een huisje terecht komen waar huisdieren zijn toegestaan. Of als je een klein kindje hebt, dan moet het huisje er ook geschikt voor zijn.”

Je klinkt enthousiast, maar toch is er ook ergens een geluid hoorbaar dat er ook zorgen zijn …
“Zorgen zijn overdreven, maar inderdaad. Kijk, aan de armoedekant zijn we best wel bekend, veel mensen weten ons te vinden. We hebben ook goede contacten met de Voedselbanken in Nederland. De Voedselbank is tegelijkertijd een wijdverspreid begrip. Eigenlijk zouden wij wel net zo bekend willen zijn als de Voedselbank. Want als je kijkt naar de andere kant van het spectrum, we zijn bijvoorbeeld ook afhankelijk van vrijwilligers, van ondernemers die iets aanbieden en van mensen en organisaties die giften geven. En dat gaat heel goed, maar we missen nog een stukje bekendheid. Want hoe meer er binnen komt, hoe meer mensen we kunnen helpen.”

Is het vinden van vrijwilligers een probleem?
“Ja, op zich wel. We hebben nu tien vrijwilligers waarmee we alles mogelijk maken. Maar je ziet dat het heel lastig is om aan nieuwe vrijwilligers te komen, en dat mensen ook snel weer vertrekken. De redenen zijn begrijpelijk, maar wat je als stichting eigenlijk zou willen is dat mensen voor een langere tijd bij je actief zijn, zodat je echt aan kwaliteit kunt werken. Dus als mensen ons willen helpen, dan mogen ze zeker met ons contact opnemen.”

De geopolitieke situatie zorgt er voor dat steeds meer mensen minder te besteden hebben. Maak je je zorgen over de toekomst?
“Wat ik al zei, er zijn op dit moment rond de 300.000 mensen die rond de armoedegrens leven. Dat zullen er meer worden. Als stichting doen wij wat we kunnen. Om zoveel mogelijk mensen een mooie vakantie te bieden. Er een weekje tussenuit te zijn. Even geen stress en zorgen. En kinderen die mooie verhalen kunnen vertellen als ze na de vakantie weer naar school gaan. Maar we zijn afhankelijk van mensen die ons willen helpen. Dus ook op dat vlak geldt, wil je als ondernemer in de vakantiesector ons helpen, of wil je een donatie doen, dan komen we ook heel graag in contact met je.”

Meer informatie over de Vakantiebank is te vinden op deze website.

In 2017 maakte verslaggever Erick Bakker een reportage over De Vakantiebank: