Bewoners treffen nest van Europese hoornaar aan in schuur: “Men bouwde een kooi van gaas”

Het nest van een Europese hoornaar aantreffen in je schuur. Volgens Sjoert Fleurke van de Wespenstichting kozen de eigenaren voor een bijzondere oplossing.

Hoi Sjoert! Zo’n nest aantreffen in je schuur lijkt me schrikken …
“Klopt. We hebben het over de Europese hoornaar. Ondanks dat deze wesp steeds vaker voorkomt in het Noorden zijn veel mensen nog onbekend met dit type. Het is een wat grotere wesp, waardoor mensen denken, wat is dit voor monster? De primaire reactie is dan ook dat het weggehaald moet worden, dat het moet verdwijnen. De eigenaren van dit schuurtje in de Groningse wijk Beijum kozen echter voor een andere oplossing.”

Hoe is dat precies gegaan?
“Een paar maanden geleden ontving ik een mail van deze mensen. Het gaat om een jong gezin dat het nest had aangetroffen, en ze vroegen zich af wat ze het beste konden doen. Ik heb ze geadviseerd dat er verschillende oplossingen zijn. In veel gevallen vindt er verdelging plaats, maar je kunt er ook voor kiezen om het te verplaatsen naar een locatie waar het geen kwaad kan. Laat je het zitten dan wordt het nest steeds groter en vroeg of laat word je dan geprikt als je het schuurtje in stapt.”

En men koos voor een bijzondere oplossing …
“Haha, ja. Verdelgen was absoluut geen optie. Dat ging de mensen te ver. De meneer des huizes is nogal handig en hij besloot om te kiezen voor een elegante, vreedzame en natuurvriendelijke oplossing. Er is een kooi van gaas om het nest gemaakt waardoor de Europese hoornaars niet in de schuur rond kunnen vliegen, waardoor je veilig je fiets uit het schuurtje kunt pakken, maar de wespen wel gewoon aan het werk kunnen, en je ze ook gewoon kunt observeren.”

Er is ook echt wat te zien hè?
“Klopt. Andere wespensoorten maken een omhulsel om hun nest. Bij de Europese hoornaar blijft het onderste gedeelte van het nest open. Omdat het nest op een hoogte van twee meter hangt, kun je dus heel goed zien hoe ze bezig zijn. De familie die er woont is ook zo betrokken dat ze elke dag even kijken. En elke dag zien ze dat het nest wat groter wordt. Overigens krijgen wijkbewoners ook de kans om een blik te werpen. Ze hebben aan de buitenkant van de schuur informatie opgehangen voor voorbijgangers, zodat ook zij geïnformeerd worden.”

De Europese hoornaar. Volgens mij wordt deze wesp ook wel de paardenwesp genoemd hè?
“Ja, die naam heb ik inderdaad wel eens vaker voorbij horen komen. Maar dat is niet de officiële naam. De wesp is wel met een flinke opmars bezig. In de jaren zeventig kwam deze soort alleen voor in Limburg. Ook in Duitsland ging het toen niet goed met deze wesp. De laatste twintig jaar is de wesp echter naar het noorden opgetrokken, waarbij de Europese hoornaar nu bijvoorbeeld ook op de Waddeneilanden voorkomt, maar ook in Zweden wordt gespot.”

Is dat een gevolg van de klimaatverandering?
“Ik denk dat het één van de redenen is, maar dat er meer redenen aangewezen kunnen worden waarom de wesp naar het noorden oprukt. Hetzelfde zie je ook gebeuren bij de Franse veldwesp. Die kwam aanvankelijk voor in Zuid-Europa. Maar tegenwoordig wordt deze soort ook in Nederland gezien.”

Hoe bijzonder is dit verhaal?
“Ik denk dat dit heel bijzonder is. Dit gebeurt niet zo vaak. Ga er zelf ook maar aan staan. Je opent je schuurdeur en je ziet een wespennest. Je primaire reactie is dat het weg moet. Deze mensen hebben gekozen voor een natuurvriendelijke oplossing waarbij ze laten zien dat mens en dier heel goed samen kunnen leven. Als Wespenstichting zijn wij daar heel blij mee.”