Zomervakantie in Stad begonnen: “Vroeger werd het ingeluid met het Vakantiekinderfeest”

nieuws
Still uit uitzending van stadshistoricus Beno Hofman

De zomervakantie voor het onderwijs in Groningen is begonnen. Voor de Facebookpagina De Groningse Fotodoos aanleiding om terug te blikken hoe het afscheid nemen van de basisschool vroeger ging.

Honderden kinderen bezochten vrijdag voor de laatste keer hun basisschool. Met activiteiten en spelletjes op de school in hun wijk of dorp sloten zij hun basisschoolperiode af, om straks na de zomervakantie als brugpieper verder te gaan op de middelbare school. Een moment dat in de stad geruisloos voorbij ging. Ooit was dat anders. Tussen 1911 en 1982 vond in de stad het Vakantiekinderfeest plaats.

Beilen
Het Vakantiekinderfeest werd in 1911 geïnitieerd om alle zesdeklassers (groep 8, red.) een geweldig afscheid te geven. In de laatste week voor de zomervakantie vertrokken leerlingen van alle scholen vanaf de Vismarkt, met veel vlagvertoon en onder begeleiding van een muziekkorps, lopend naar het Hoofdstation. Met een trein reisde men naar Beilen waar een dag vol spelletjes stond te wachten. Na een warme maaltijd keerde men in de avond weer terug naar Groningen, waar de ochtend zich herhaalde, waarbij men nu in een optocht naar de Vismarkt liep. Daar werd het slotlied gezongen: “Nooit zullen wij vergeten… Vakantiekinderfeest!” De dag werd gesponsord door het Groninger bedrijfsleven.

“Als kind voelde je dat het iets groots was”
In 1982 kwam er een einde aan de traditie. Een jaar eerder was de sponsoring zo minimaal geworden dat besloten moest worden om te stoppen. De aandacht van De Groningse Fotodoos kon de afgelopen dagen op veel reacties rekenen. Uit de berichten blijkt dat veel mensen er met weemoed aan terug denken. Iemand schrijft: “Wat een geweldige dag was dat. Als kind voelde je al dat het iets groots was. En dan op de Vismarkt zingen met z’n allen, geweldig!”

Stadshistoricus Beno Hofman maakte indertijd een aflevering over het Vakantiekinderfeest: