Ten Boer wil met wandelroutes rijke historie aan de man brengen: “Er is zoveel te vertellen”

nieuws
In één van de routes zullen de Kalkovens bij Garmerwolde centraal staan. Deze foto is gemaakt in 1973. Foto: M.A. Douma (collectie Groninger Archieven)

In de oude gemeente Ten Boer moeten in de toekomst wandelroutes verrijzen die langs historische plekken voeren. Volgens cultuurcoach Peter Tol is men op dit moment druk bezig om de historie in kaart te brengen.

Hoi Peter! De geschiedenis van Ten Boer …
“Er is zoveel te vertellen over dit rijke gebied. Een voorbeeld. Heb je enig idee waarom een weiland achter Woldwijk twee meter lager ligt dan de rest van de omgeving? Dat komt omdat het indertijd is afgetiggeld. De klei werd gebruikt in de steen- en tichelfabrieken die hier in de omgeving stonden, en die erg belangrijk waren voor de welvaart. Het is een voorbeeld van een verhaal dat we op tafel hebben gekregen, en waar we in de toekomst zoveel mogelijk mensen kennis mee willen laten maken.”

Wat het idee is eigenlijk ook ontstaan op Woldwijk hè?
“Klopt. Tijdens een open dag op Woldwijk werd er daar een wandeling georganiseerd. De koppen zijn toen bij elkaar gestoken en er is toen gezegd dat het misschien interessant zou zijn om het breder te trekken. Dat we wandelingen organiseren door de gemeente Ten Boer aan de hand van de historische verhalen die er te vertellen zijn over dit gebied. Daarbij zijn ondertussen verschillende organisaties betrokken. Denk aan Kunst en Ambacht Ten Boer en de Historische Kring, Vrijdag in de Buurt, Forum Bibliotheek Ten Boer, coöperatie Woldwijk en Museum aan de A.”

Dat zijn organisaties met kennis en kunde. Maar toch leggen jullie de bal vooral bij de bewoners …
“Ja. Ook omdat wij heel veel niet weten. Daarom organiseren we verhalencafés. We hebben inmiddels drie cafés gehad, die we achtereenvolgens in Ten Boer, Ten Post en Garmerwolde gehouden hebben. Komende zaterdag wordt het vierde café gehouden, wederom in Ten Boer. Bij elk café staat een thema centraal. Bij het eerste café ging het over vervoer en scheepvaart, bij de tweede stond het Fivelgo-gebied centraal en onlangs hebben we een café gehouden over wonen. Bij de editie van komende zaterdag gaan we het hebben over werk en bedrijvigheid. En het idee is simpel. Mensen worden uitgenodigd om langs te komen, en om hun verhalen te vertellen die aansluiten bij het thema.”

En daar is veel interesse voor heb ik begrepen …
“Ja. En dat verbaast ons wel een beetje. Er worden veel verhalen verteld door voornamelijk oudere bewoners, er is veel belangstelling. Misschien is het ook wel logisch want je hebt het over een gebied waar mensen al heel lang wonen en leven. En we merken toch ook wel dat de geschiedenis leeft. Dat mensen het leuk vinden om over hun eigen streek te vertellen. Ook omdat er in families zoveel verhalen zijn. Verhalen die soms ook niet helemaal blijken te kloppen, maar doordat je samen als gemeenschap hier aan werkt, kun je foutjes er ook uit filteren.”

Ik hoor je vertellen over oudere bewoners. Mis je de betrokkenheid van jongeren?
“Ja en nee. Kijk, als het aankomt op het vertellen van overleveringsverhalen dan zit je automatisch bij een oudere doelgroep. Jongeren kijken met een hele andere blik naar het gebied waar zij leven. Maar wij willen hen graag ook betrekken bij het project. Als de routes straks af zijn, dan hopen wij hen ook in de informatie onder te kunnen dompelen. Wat dat betreft is het misschien ook heel erg interessant voor scholen, waarbij leerlingen wat kunnen leren over het gebied waar ze wonen.”

Op dit moment zitten jullie dus in de fase van informatie verzamelen. Hoe komt het er in de toekomst uit te zien?
“Daar zijn we over aan het nadenken. Het idee is dat je een route loopt en dat je onderweg historische plekken passeert. Hoe dat gepresenteerd gaat worden, dat weten we nog niet. Kijk, je kunt een mooi bord plaatsen met informatie daarop. Maar je kunt misschien ook heel modern te werk gaan met QR-codes. Waarbij deze code linkt naar een website met informatie, foto’s en misschien filmpjes. Maar het doel is dat we de rijke historie tastbaar proberen te maken. En op dit moment zien we dat daar heel veel belangstelling voor is.”

Het Verhalencafé Voetpaden Vol Verhalen vindt aanstaande zaterdag plaats in de Forumbibliotheek in Ten Boer aan het Koopmansplein. Het café begint om 10.30 uur en duurt tot 12.30 uur.