Stichting Roemte krijgt 22,7 miljoen voor Groningse initiatieven

nieuws
Foto: StarLight from FreeImages

Ondernemers met een initiatief in de provincie Groningen die op zoek zijn naar een (monumentaal) gebouw of financiering voor een gebouw kunnen vanaf nu terecht bij Roemte.

Roemte is een nieuwe stichting die helpt bij het uitwerken van huisvestingsplannen van maatschappelijk vastgoed, en bij het financieel gezond en toekomstbestendig maken van initiatieven. De provincie Groningen heeft voor dit zogenoemde Toukomstproject 22,7 miljoen euro beschikbaar gesteld. Roemte richt zich op initiatieven die een positieve invloed hebben op de directe omgeving en de samenleving. Zij zoeken bijvoorbeeld huisvesting in leegstaand erfgoed, zoals oude scholen, fabrieken of dorpshuizen.

“Het is voor nieuwe initiatieven in de startfase vaak moeilijk om geld te lenen bij de bank. Wij gaan ze daarin ondersteunen,” zegt Henk Boldewijn, directeur van Roemte. “Wij kopen vastgoed, lenen geld uit en begeleiden bij de planvorming van nieuwe plekken.” Roemte gaat ook aan de slag met nieuwe woonvormen voor ouderen, en Kultuurhoezen. Dat zijn leegstaande gebouwen waar jong en oud terecht kunnen voor vrijetijdsbesteding en levenslang leren.