Recreatiebootjes profiteren van openingen Driebondsbrug voor speciaal transport

nieuws
Foto: Rijkswaterstaat (via Twitter)

De Driebondsbrug is maandagmiddag twee keer geopend voor speciale transporten. Een aantal recreatieboten profiteerde van deze incidentele openingen en konden ook met staande mast richting Delfzijl.

In totaal voeren zo’n 20 boten door de open brug, waarvan de meeste recreatieve vaartuigen waren. De opening verliep voorspoedig en de brug opende en sloot zonder problemen.

De brug over het Eemskanaal gaat sinds februari van dit jaar alleen op afspraak open voor bijzondere transporten en zeeschepen. De brug gaat niet meer open voor reguliere scheepvaart. Softwareproblemen in de aansturing van de brug zijn daar de aanleiding voor. De brug kan niet meer veilig open, zonder dat er monteurs en verkeersregelaars aanwezig zijn bij de overweg van de oostelijke ringweg over het Eemskanaal.

Deze beslissing leverde Rijkswaterstaat veel kritiek op vanuit de Groninger pleziervaart en ondernemers die deels afhankelijk zijn van inkomsten van de boten die de route naar open zee gebruiken. De boten die vandaag onder de brug door konden, hadden geluk. Rijkswaterstaat opent de brug sinds mei slechts heel incidenteel voor plezierboten.