Petitie gestart voor behoud buslijn in Engelbert en Middelbert: “Initiatief vanuit de dorpen”

nieuws
Foto: OOG Radio & Televisie

Dorpsbewoners van Engelbert en Middelbert zijn een petitie gestart om de buslijn, die nu nog door de dorpen rijdt, te behouden. Vervoersbedrijf Qbuzz wil de route van buslijn 5 verleggen waardoor de dorpen afgesneden worden van openbaar vervoer.

“De petitie is een initiatief van dorpsbewoners”, vertelt voorzitter Marina Weel van Meerdorpen. “Dat de buslijn dreigt te verdwijnen is een aderlating voor alle inwoners, maar ook voor de toeristen. Ik heb het bijvoorbeeld over het natuurbad en camping Helleborus in Engelbert. Het verdwijnen van de buslijn zal voor hen grote gevolgen hebben. Enige tijd geleden is het initiatief ontstaan om een petitie te starten. Daarvan hebben wij gezegd, dat is prima. Dat steunen wij. Maar het is dus echt een initiatief vanuit de dorpsbewoners.”

Verleggen van de route
Het OV-bureau Groningen-Drenthe presenteerde vorige maand het ontwerp hoofdlijnen 2023 waaruit blijkt dat de route van buslijn 5 naar Harkstede wordt aangepast. Er wordt in de toekomst niet meer via Engelbert en Middelbert gereden, maar via de Hoofdweg. Wanneer de route wordt aangepast is nog onbekend, omdat eerst een vervangende halte aan de Middelberterweg klaar moet zijn. Ook wil men de resultaten van een participatieproces afwachten. Het aanpassen van de lijn levert een besparing op van 125.000 euro. Wethouder Phillip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer liet weten dat de bus volgend jaar nog door de dorpen rijdt, de situatie daarna is onzeker.

“Na de zomervakantie in gesprek”
Weel liet vorige maand weten overrompeld te zijn door het besluit omdat er maandenlang werd aangedrongen op een gesprek met Qbuzz. Weel: “Dat gesprek is er nog niet geweest. Wel hebben we de toezegging gekregen dat we na de zomervakantie met het OV-bureau en de gemeente Groningen in gesprek gaan.”

De petitie is op deze pagina te vinden.

Verslaggeefster Daniële Rademaker maakte een reportage over het verdwijnen van de buslijn: