Minimumtemperatuurrecord Eelde niet verbroken ondanks warme nacht

nieuws
Archieffoto: Robert van der Veen - niekerknieuws.nl

Het leek een zekerheidje te gaan worden: het verbreken van het minimumtemperatuurrecord in de provincie. Ondanks de warme nacht werd het record niet verbroken.

“Van tevoren was al een beetje duidelijk dat het lastig zou gaan worden”, vertelt OOG-weerman Johan Kamphuis. “Je bent namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren. Alles moet precies kloppen om het record te verbreken, waarbij je weet dat het record ook nog eens heel scherp staat.” De grootste oorzaak dat het record niet verbroken werd is de locatie: “Voor de temperatuur kijk ik naar het officiële meetstation van het KNMI bij Eelde. Dit station staat in een groot weiland, waarbij juist een weiland snel aan temperatuur verliest. Wil je de temperatuur hoog houden, dan moet er iets heel bijzonders gebeuren. En dat gebeurde dus niet.”

Het record werd behaald op 26 juli 2019 toen het in de nacht niet kouder werd dan 21,5 graden. In de nacht van dinsdag op woensdag leek het er lange tijd op dat het warmer zou blijven. Rond middernacht was het nog 25,6 graden. Uiteindelijk koelde het af naar 20,5 graden om 06.00 uur in de ochtend. Daarna liep de temperatuur weer op. Kamphuis geeft aan dat het mogelijk is dat op sommige plekken in de stad de temperatuur wellicht niet onder de 25 graden is gekomen.