Jaarlijkse tuinvlindertelling van start: “Gaat de Atalanta opnieuw winnen?”

nieuws
De atalanta. Foto: malina from FreeImages

Dit weekend vindt de jaarlijkse tuinvlindertelling plaats. De telling is een initiatief van De Vlinderstichting.

Inwoners van de gemeente Groningen worden gevraagd dit weekend een rondje door hun tuin te lopen, waarbij voor een periode van vijftien minuten genoteerd moet worden welke vlinders men ziet. Ook kan er vanaf een balkon geteld worden. “Wanneer je gaat tellen, kies dan voor een zonnig moment”, meldt De Vlinderstichting. “Want dan laten de meeste vlinders zich zien. Als het warm is dan vliegen ze al vanaf een uur of negen, tot het einde van de middag. Na 17.00 uur ’s middags is het vaak niet meer geschikt.”

Warm
Dankzij de telling weet De Vlinderstichting welke vlinders in de zomer in de tuinen rondvliegen. Met alle informatie kunnen vlinders beter beschermd worden. “De telomstandigheden zijn dit weekend ideaal. Het wordt behoorlijk warm, dus we verwachten dat er waarschijnlijk veel vlinder geteld zullen worden.” De Vlinderstichting heeft een handige kaart gemaakt waarmee je vlinders kunt herkennen. Die is hier te vinden.

Atalanta
Vorig jaar kwamen er ruim 10.000 tellingen binnen en werden ongeveer 110.000 vlinders geteld. De Atalanta werd toen het vaakst gezien. Ongeveer 84% van de tellers gaf aan een Atalanta gezien te hebben. De Dagpauwoog eindigde op de tweede plaats, het Klein Koolwitje werd derde.

De telling doorgeven kan op deze website.