Groningse moslims vieren onder grote belangstelling Eid Ul-Adha op Sportpark Het Noorden

nieuws
Foto: ingezonden

Groningse moslims hebben zaterdagochtend Eid Ul-Adha gevierd op Sportpark Het Noorden. De viering trok veel belangstelling.

“Het is erg goed en soepel verlopen, ook vanwege de prima weersomstandigheden”, laat een woordvoerder van de moskee Al-Rahma weten. “Er was een enorme opkomst, waar we heel erg blij en tevreden mee zijn.” Eid Ul-Adha, ook wel het Offerfeest genoemd, is één van de belangrijkste dagen in de Islam, en is het tweede eid-feest. Het vindt drie maanden na de start van de Ramadan plaats.

Eid Ul-Adha
Eid Ul-Adha wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren voor God. Toen Ibrahim ter ere van God zijn zoon wilde doden met een mes, sneed het mes niet. Daarop zou de stem van God hebben geklonken die vervolgens de engel Djibriel naar de profeet Ibrahim stuurde, die zei dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen. Tijdens Eid Ul-Adha worden door moslims dieren, die volgens dhabiha geslacht zijn, gegeten. Doorgaans wordt er in Nederland een schaap of lam geslacht, waardoor het feest de bijnaam het Schapenfeest heeft gekregen.

Cadeautjes
De viering is bijzonder omdat het niet in de moskee wordt gehouden. “We hebben de afgelopen periode gezocht naar een locatie, wat nog niet zo eenvoudig was. Uiteindelijk hebben wij een plekje kunnen vinden op Sportpark Het Noorden aan de Iepenlaan.” Na de viering waren er voor de kinderen cadeautjes en wat lekkers aanwezig.