‘Discriminatie ‘Dutch only’ studentenkamers mag niet, kijken wat qua wetgeving mogelijk is’

nieuws
Foto: Jens Neumann via Pixabay

Het gemeentebestuur wil onderzoeken of het voorkomen van discriminatie bij de verhuur van studentenkamers ook vastgelegd kan worden in een wet. Dat heeft wethouder Philip Broeksma woensdag gezegd in antwoord op vragen van de ChristenUnie.

Fractievoorzitter Sten Wennink van de ChristenUnie: “Advertenties van particuliere huur van studentenkamers of -studio’s in de stad hebben steeds vaker ‘Dutch Only’ of ‘no internationals’ in de advertenties staan, waardoor internationale studenten expliciet worden geweerd door particuliere verhuurders. Als partij vinden we het belangrijk dat alle studenten gelijke kansen hebben op het huren van een kamer of studio. We zijn dan ook benieuwd wat het College hier aan kan doen.”

Wethouder Broeksma (GroenLinks): “Discriminatie is niet toegestaan”
Wethouder Philip Broeksma: “Het weren van internationale studenten in kamers mag niet. Onlangs is ook voorgesteld om een campagne website op te gaan zetten die duidelijk moet maken dat dit niet mag, dat dit niet is toegestaan. Maar dat zien wij niet zitten. Dan komt er weer een website bij, en daarom zien wij dit niet als een oplossing. Wij zien meer in het gebruik van de bestaande kanalen en acties die er al zijn. Zo is er bijvoorbeeld vanuit de Groninger Studentenbond, GSb, al een campagne tegen discriminatie. We gaan onderzoeken hoe we samen op kunnen gaan trekken.”

“Goed Verhuurderschap”
Broeksma vervolgt: “Discriminatie is niet toegestaan. Zoals u weet is er ook een wetsvoorstel Goed Verhuurderschap. Wij willen gaan onderzoeken wat we binnen deze wet qua discriminatie op kunnen nemen.”