“Dinsdag temperaturen tot 36 graden, nacht naar woensdag verloopt erg warm”

nieuws
Foto: Robert van der Veen - niekerknieuws.nl

De temperaturen dinsdag in Groningen gaan hoger uitvallen dan eerst was voorspeld. Dat zegt OOG-weerman Johan Kamphuis.

Hoi Johan! Je verwacht dat het nog wat warmer gaat worden?
“Klopt. Tot op heden liet ik in mijn verwachting weten dat we in de loop van de middag te maken gaan krijgen met hoge bewolking. Zoals ik nu tegen de situatie aan kijk is dat deze hoge bewolking veel dunner zal zijn en nauwelijks een rol van betekenis gaat spelen. Wat betekent dat nu concreet. Ik verwacht morgen temperaturen van 33 tot 34 graden in het noordwesten van de provincie, tot 35 of 36 graden in het oosten en zuiden van Groningen. Er staat niet al teveel wind, windkracht 2 tot 3. En ja, dan kom je in de buurt van het hitterecord uit 2019. Er wordt een serieuze aanval gedaan.”

Na een warme dag koelt het in de avond ook maar moeilijk af hè?
“Ja. Morgenavond om 20.00 uur is het nog altijd 32 of 33 graden. Om 22.00 uur, als de mensen langzaam richting hun bed gaan, is het 26 tot 28 graden. Gaandeweg de nacht komen we maar heel langzaam onder de 25 graden, waarbij de minimumtemperatuur van 22 of 23 graden aan het einde van de nacht bereikt gaat worden. Het wordt dus eigenlijk een tropennacht.”

Op woensdag komt er verkoeling?
“In de loop van de dag wordt die verkoeling verwacht, maar in de ochtend is het opnieuw mogelijk dat we de tropische waarden gaan halen. De hoogste temperaturen zijn daarbij mogelijk langs de oostgrens. Gaandeweg de dag draait de wind naar het westen tot zuidwesten en wordt er koelere lucht aangevoerd. Er zijn dan ook stevige regen- of onweersbuiten mogen. Vanaf dat moment zullen de temperaturen ook echt omlaag gaan. In de nacht naar donderdag ligt de minimumtemperatuur rond de 16 graden. Op woensdag en donderdag komen we overdag niet eens boven de 20 graden. Er is dan ook veel bewolking waarbij er donderdagochtend wat regen kan vallen.”

Hoe gaat het weekend verlopen?
“In het weekend zien we dat we opnieuw onder invloed komen te liggen van een hogedrukgebied. Op zaterdag is er flink wat zon bij 21 of 22 graden. Op zondag draait de wind naar het zuiden en wordt het 28 graden. En maandag kunnen we opnieuw de tropische waarden bereiken.”

Meer informatie over het weer vind je op deze pagina.