“De deur wagenwijd open voor woestijnlucht, temperaturen tot 35 graden mogelijk”

nieuws
Foto: Robert van der Veen - niekerknieuws.nl

De komende dagen beloven warm te gaan verlopen waarbij we op dinsdag het temperatuurrecord in de provincie mogelijk verbreken. Dat is de voorspelling van OOG-weerman Johan Kamphuis.

“Zondag hadden we te maken met een hogedrukgebied dat precies boven ons land lag”, vertelt Kamphuis. “Dat gaat de komende uren aan de wandel en komt boven het midden van Europa te liggen. Een uitloper van dit hogedrukgebied reikt via de Alpenlanden richting het centraal Middellandse Zee-gebied. Tegelijkertijd zien we een thermisch lagedrukgebied ontstaan boven het Iberisch schiereiland. Dit loopt door tot in het noorden van Afrika. Wat je dan krijgt is een zuidelijke stroming waarbij lucht uit Marokko, zeg maar het noordelijk woestijngebied, deze kant op kan komen.”

Eigenlijk wordt de deur dus wagenwijd opengezet?
“Zo kun je dat zeggen. Kijk, dat zoiets gebeurt is niet heel bijzonder. Dat gebeurt namelijk best wel vaker. Onderweg zijn er dan echter heel veel luchtdrukpatronen die deze warme lucht een andere kant op kunnen sturen. Maar nu is dat niet het geval. Het kan zich onze kant op bewegen. Daarbij zien we ook dat de lucht die aangevoerd wordt behoorlijk droog is waardoor we te maken hebben met weinig bewolking. Ik verwacht in de loop van de dinsdag dat het wel wat vochtiger wordt waardoor het in de middag en avond benauwd aan zal gaan voelen.”

Hoe verloopt morgen, de maandag?
“Ik denk dat in onze provincie het morgen op sommige plekken al tropisch kan worden, waarbij we de 30 graden dus passeren. Dinsdag wordt het dan nog wat warmer. Ik verwacht temperaturen rond de 33 graden in het noordwesten van de provincie, tot 35 graden landinwaarts. In de middag komt hoge bewolking onze kant op. Hoe laat dit gaat gebeuren is nog onbekend. Mocht het vroeg komen, dan zal het van invloed zijn op de temperatuur. Komt het later, dan kan er een gooi gedaan worden naar het temperatuurrecoord. Dat record staat nu op 36,9 graden en werd behaald op 24 juli 2019.”

Eerder sprak je ook over het verbreken van het minimumtemperatuurrecord …
“Klopt. Dat record werd gevestigd op 26 juli 2019 toen het 21,5 graden werd. Wat we namelijk zien is dat de nacht van dinsdag op woensdag warm gaat verlopen. In de namiddag bereikt ons een zwakke storing waarna het vochtig en klam aan zal voelen. Daardoor verwacht ik dat het verbreken van het minimumrecord nog een grotere kans geniet dan de maximumtemperatuur.”

En dan de woensdag …
“Als je het Amerikaanse weermodel erbij pakt dan verwachten zij op woensdag nog temperaturen tot 37 graden. Ik geloof daar zelf niet zo in. Maar het kan eerst nog wel warm worden. Als je in de nacht een minimumtemperatuur van 23 graden hebt dan hoeft in de ochtend de zon maar een uurtje te schijnen en je zit al snel op de 30 graden. Persoonlijk denk ik dat de temperatuur woensdag tussen de 25 en 30 graden komt te liggen, waarbij gaandeweg de dag de kansen op een stevige regen- of onweersbui ook toenemen. In de avond neemt de wind vanuit het westen ook toe en dan wordt de hitte echt verdreven.”

Kort en krachtig dus …
“Dat kun je inderdaad zo zeggen, maar er staat ons sowieso een aantal bijzondere dagen te wachten. Hoe het daarna komt is nog niet helemaal duidelijk. Ik verwacht dat we te maken gaan krijgen met gematigd zomerweer. De hitte blijft in de buurt, maar zal zich in ieder geval tot komend weekend niet opnieuw laten zien. Wat er daarna gaat gebeuren is koffiedik kijken.”

Meer informatie over het weer vind je op deze pagina.