CDA wil strengere aanpak drugs in Stad: ‘Geen controle bij festival? Dan geen vergunning’

nieuws
Het Paradigm Festival in 2018. Foto: Erick Bakker

‘We zijn het aan de volgende generatie verplicht om drugscriminaliteit met alle mogelijke middelen aan te pakken.’ Met deze motivatie dient de Groningse CDA-fractie woensdag twee moties in, waarmee de partij het drugsbeleid in de gemeente flink wil aanscherpen.

De partij wil organisaties achter festivals (specifiek dance-evenementen) daarom verplichten om actief te handhaven op het gebruik en het bezit van verdovende middelen. Doen ze dat niet, dan mag de organisatie niet opnieuw een vergunning krijgen voor het festival. Amsterdam kent al langere tijd dergelijke beleidskaders.

De partij maakt zich zorgen over het toenemende drugsgebruik in Groningen en de drugscriminaliteit die daarmee gepaard gaat. “Op initiatief van het CDA wordt er dit jaar in de gemeente Groningen een rioolwateronderzoek gedaan”, aldus fractievoorzitter Jalt de Haan. “Hieruit zal blijken hoeveel drugs er in de gemeente gebruikt wordt. Alleen meten is echter niet genoeg. Er moet ook actie volgen. Daarom willen we wat doen om de groeiende drugscriminaliteit in Groningen te bestrijden.”

Maar het CDA wil niet alleen handhavende maatregelen doorvoeren. Daarom pleit de partij woensdag ook voor een jaarlijks terugkerende campagne over de gevaren van drugs en de handel ervan. “Uit onderzoek blijkt dat 3030 jongeren in Groningen een verhoogt risico lopen om later in de drugscriminaliteit te belanden”, besluit De Haan. “We zijn het aan de
volgende generatie verplicht om dit probleem met alle mogelijke middelen aan te pakken.”