“Afspraken voor maximumtemperatuur voor veilig werken in de buitenlucht lijkt ons erg verstandig”

nieuws
Foto: Hands off my tags! Michael Gaida via Pixabay

Bedrijven in de gemeente Groningen zien Europese regelgeving voor een maximumtemperatuur voor veilig werken in de buitenlucht wel zitten.

Maandag liet het Europese Verbond van Vakverenigingen, EVV, weten dat zulke afspraken eigenlijk gemaakt moeten worden. Bij het EVV, een koepelorganisatie, zijn 92 vakbonden uit 39 Europese landen aangesloten. Men stapt daarom met een verzoek naar de Europese Commissie, om deze regelgeving van de grond te krijgen. “Politici kunnen niet langer het gevaar van kwetsbare arbeiders negeren, terwijl ze zelf comfortabel in kantoren met airco zitten”, zegt EVV-bestuurder Claes-Mikael Stahl. “Hittegolven kunnen fataal zijn voor mensen die onbeschermd in de zon werken.”

Bestratingsbedrijf Huisma: “Europese regelgeving zou welkom zijn”
Marcel Huisma heeft in de stad een bestratingsbedrijf: “Ik denk dat Europese regelgeving welkom zou zijn. Dat in de toekomst het voor iedereen duidelijk is wat er gebeurd, en dat het ook voor alle beroepen in de buitenlucht hetzelfde is. In geval van tropische dagen vullen we dit nu qua eigen inzicht in. Als bedrijf heb ik geen personeel, maar werk ik met mensen die ik inhuur. Op tropische dagen zeg ik vaak om 13.00 uur, jongens het is klaar. Naar huis. Kijk, je kunt ze door laten werken. Maar het werken in de hitte kost veel energie. Ik heb er niks aan als ik de rest van de week half vermoeide of half zieke werknemers heb. Dan verlies ik eigenlijk nog meer. Door ze eerder naar huis te sturen, waarbij ze voor mijn part met hun geliefde en kinderen het zwembad in duiken, dan is dat voor iedereen beter.”

Hoveniersbedrijf Tillema: “Het opstellen van een protocol ging gepaard met flinke discussies”
In Eelderwolde heeft Dolf Tillema een hoveniersbedrijf. “Deze Europese regelgeving komt voor ons als mosterd na de maaltijd. Binnen de hovenierssector hebben we dit namelijk al geregeld. We hebben twee of drie jaar geleden een protocol gemaakt. We hebben in het verleden enorme discussies gehad. Want wanneer is het te warm? Iemand die in een grasmaaier rijdt met airco die houdt het langer vol dan een hovenier die in de brandende zon staat te werken. Maar een andere hovenier, die in de schaduw staat van een groot flatgebouw, die heeft het al weer beter. In die tijd was het vaak eigen verantwoordelijkheid. Dat was ook het advies, want ik heb niks aan doodzieke werknemers.”

“Wij maken gebruik van een jaarurenmodel”
Tillema vertelt verder: “Het protocol dat we nu hebben bestaat uit een jaarurenmodel. Daarbij wordt er niet gekeken hoeveel uren je per week moet maken, maar hoeveel uren per jaar. Stel nu dat je een hele warme week hebt, dan heb je de vrijheid om minder uren te werken. Die uren kun je dan op een later moment, als het koeler is, weer inhalen. Persoonlijk ben ik er erg blij mee, dat we dit tot in de puntjes toe geregeld hebben.”

“Gebruik je gezonde verstand”
En volgens Tillema is er niets zo belangrijk als je gezonde verstand gebruiken. “De weerberichten zijn tegenwoordig in uitgebreide vorm op te vragen. Als je zoiets aan ziet komen dan kun je zeggen, ik begin een uurtje eerder. Ik zorg er voor dat ik genoeg water mee heb, en ik neem wat vaker een pauze. Het jaarurenmodel is overigens ook een goede vervanger van de vorstverlet, die vroeger bestond in de wintermaanden. Hier werd flink misbruik van gemaakt. Met het nieuwe protocol kun je het zo indelen zoals je zelf wilt. Iets minder werken vanwege hitte of vorst kan op een later moment weer gecompenseerd worden.”

Huisma: “De zomers zullen steeds warmer worden”
Terug naar Huisma: “Een uurtje eerder beginnen tijdens een tropische week zie ik niet zitten. Dat betekent ook dat je in de avond wat eerder naar bed moet. Maar slapen vanwege de hitte is vaak ook lastig. Dus een Europese regelgeving, dat zie ik wel zitten. Ook omdat de zomers in de toekomst steeds warmer zullen gaan worden. Dan is het handig om daar nu al op te anticiperen, zodat het voor iedereen duidelijk is.”

“Je schrikt van de berichten uit Spanje dat daar werknemers om het leven zijn gekomen door de hitte”
Uit een studie van EU-onderzoeksbureau Eurofound blijkt dat 23 procent van alle werknemers in de EU ongeveer een kwart van de tijd te maken heeft met hoge temperaturen. In de landbouw en industrie ligt dat percentage nog hoger. Afgelopen week kwamen in Spanje drie arbeiders om het leven toen ze aan het werk waren in de hitte. Onder hen een 60-jarige straatveger en een 56-jarige magazijnmedewerker uit Madrid. In de Spaanse hoofdstad was het op dat moment zo’n 40 graden. Huisma: “Ik schrik wel van deze berichten. Wellicht dat deze mensen al iets onder de leden hadden, maar de situatie geeft volgens mij wel aan dat het goed is om hier over na te denken.”