5000 woningen in Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel versneld van aardgas af

nieuws
Foto: WarmteStad

Vijfduizend woningen in Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel worden versneld van het aardgas afgehaald en aangesloten op het  warmtenet van WarmteStad.

Dat kan, dankzij een bijdrage uit he Nationaal Groeifonds (ook wel bekend als het Wobke-Wiebesfonds)

In totaal ontvangen 12 warmteprojecten in heel Nederland gezamenlijk 200 miljoen van het Nationaal Groeifonds, een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën. Welk bedrag daarvan naar Groningen gaat, is nog niet bekend. Maar de gemeente weet wel dat het geld uit het groeifonds gaat naar de versnelling van de aanleg van het Warmtenet in de drie noordelijke Stadswijken.

Het was al het plan om Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen voor 2030 van het aardgas te hebben. “Maar de bijdrage van het Nationaal Groeifonds is een enorme impuls om het gebruik van aardgas versneld af te bouwen en over te stappen op een duurzaam alternatief dat het warmtenet is”, stelt wethouder Philip Broeksma. “Het aanleggen van de warmteleidingen is kostbaar, dus deze financiële bijdrage helpt ons om het voor alle partijen betaalbaar te houden.”

Ook Dick Takkebos, directeur van WarmteStad, is blij met de geldinjectie uit Den Haag: “Het Nationaal Groeifonds is ook een erkenning voor de gezamenlijke weg die we in Groningen zijn ingeslagen. Want we werken niet alleen aan een nieuw en toekomstbestendig Gronings energienetwerk. Dat doen we samen mét onze omgeving. Denk aan partijen als woningcorporaties, bedrijven, bewoners, onderwijsinstellingen, coöperaties en wijkverenigingen. ”

Het warmtenetwerk wordt in fases aangelegd. Dit betekent dat naast bedrijven en huizen van huurders, ook steeds meer woningen van eigenaren in Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen worden aangesloten. Op dit moment zijn dat koopwoningen in De Larix en kunnen bewoners van Selwerd-Zuid nu ook kiezen om over te stappen op het warmtenet.